„Поставих срок за моето изцеление от смъртоносната болест – два месеца“

Мартин Брофман за тристепенния метод за работа със съзнанието

„Всичко, което се случва в тялото ви и в живота ви, започва с това, което се случва в ума ви. Всяка минута и дори сега вие избирате как да реагирате на тази или онази ситуация в живота си. Ако реагирате на дадена ситуация спокойно, не нарушавате баланса в себе си. Ако нещо предизвиква напрежение в ума ви, то причинява напрежение и в тялото ви. С времето това напрежение се трансформира в заболяване на физическо ниво.“

Тази формула за появата на болестите е изведена от автора на книги за здравето Мартин Брофман. Този мъж е малко над тридесет, когато лекарите откриват, че има нелечима болест. Според техните изчисления на Мартин Брофман му оставали не повече от два месеца живот. Пациентът нямало какво да губи и решил да се излекува, като работи със съзнанието си.

„Лечението трябва да се приеме като ново нормално. Ако симптомът е идентифициран от теста, изчакайте резултатите от НОВ тест, който може да покаже, че симптомът е изчезнал. Ако резултатите от изследването покажат подобрение, но все още не са потвърдили факта на пълно излекуване, знайте, че се движите в положителна посока, просто трябва да посветите малко повече време на работа със съзнанието си.“

През това време той създава собствен метод за работа със съзнанието, състоящ се от три стъпки. Два месеца след това Мартин Брофман е подложен на нов преглед. Този ден беше шок за лекуващия му лекар, тъй като той не откри никакви следи от заболяване у пациента си.

А самият Мартин Брофман беше убеден, че е възможно да се излекува от всички болести.

„Вредата, която причинявате на себе си“

Много хора са убедени, че причините за болестите се крият във външни фактори. Според Мартин Брофман това ни пречи да видим основната причина за болестите, които възникват и се развиват поради напрежение в нашето съзнание. За да се уверите в това, Брофман предлага да направите прост тест.

Представете си, че вървите през гората и срещате мечка. В ума ви има напрежение от възприетата заплаха. Сега слушайте тялото си и забележете в коя част на тялото сте усетили физическо напрежение в този момент. Можете да оградите това място във въображаем кръг.

– Какво би станало, ако всеки ден срещаме мечка? Ако напрежението в съзнанието ни от някаква ситуация продължи дълго време и достигне необходимата интензивност, това се отразява негативно на частта от тялото, която реагира на напрежението на съзнанието. Това води до развитие на симптоми, които отразяват вредата, която си причинявате, обяснява Мартин Брофман.

Важно е да разберем, че не ситуацията причинява физическо заболяване, а отношението ни към него. Поради тази причина различните хора могат да получат различни резултати в едни и същи ситуации. За да усетите тази разлика, Мартин Брофман дава пример с грейпфрута.

Един човек вярва, че ако яде тези плодове всеки ден, ще отслабне. Друг човек ще си помисли, че консумацията на въглехидрати, които също се съдържат в грейпфрутите, води до наддаване на тегло. От това той ще заключи: който яде голямо количество от тези плодове, ще напълнее. И така, какво всъщност ще се случи с човек, който яде грейпфрути всеки ден? Ще се случи това, на което човек се настрои и в което вярва.

Примерът с грейпфрута е съвсем безвреден, ако го сравните със ситуацията, в която Мартин Брофман се оказва по своя вина. Той беше нещастен в брака си и живееше с това чувство дълги години, страхувайки се да каже на жена си, която има труден характер, за тях.

„Дълги години живях така, както хората около мен очакваха от мен. Насилствено се задържах в средата, която ме правеше нещастен, и не си позволявах да напусна, въпреки че това най-много исках да правя. Последствията от стреса, който изпитвах всеки ден по тази причина, в моя случай достигнаха катастрофални размери. И тъй като положението ми се смяташе за безнадеждно, трябваше сам да намеря път към спасението“, спомня си Мартин Брофман.

Мартин Брофман говори за своя метод в книгата „Всичко може да бъде излекувано“.
Трите стъпки, които направи Брофман

Първото нещо, което Мартин Брофман направи, след като чу присъдата на своя лекар, беше да спре да се лишава от нещата, които харесва. Той не спазваше специални диети и се задоволяваше с храната, която искаше да яде. Единственото нещо, което Брофман спазваше, беше диета от мисли.

„Думите, които използвате, за да опишете преживяванията си, създават вашите вярвания и следователно вашата реалност. След като опитът ви сформира вашето убеждение, той ще започне да създава опит, който потвърждава, че реалността, която смятате, че е истина, е истина за вас. Ще започнете да привличате резултати, които доказват, че сте прави. И ще развиете тенденция да забелязвате тези резултати първи.“

– Когато в ума ми се появи мисъл, която ме накара да се почувствам зле, веднага избирах друга мисъл, която ме караше да се почувствам по-добре. Освен това насочих цялата си енергия към създаване на вътрешно убеждение, че болестта ми отстъпва. Поставих времева рамка за моето изцеление от два месеца, казва Мартин Брофман.

Според Брофман всеки човек, в зависимост от своите вярвания, живее в собствената си реалност. Мартин го сравнява със сапунен мехур. И за да преминете от един балон в друг, тоест да промените реалността си, трябва да направите три стъпки. Когато реалността се промени, изцелението ще дойде.

Първата стъпка е да решите какво ще бъде вярно във вашата нова реалност. Например, можете да решите: „В новата реалност, когато настъпи изцеление, болката ще изчезне.“ Или: „Виждам и чета добре без очила.“ И решението, което Мартин Брофман взе на първия етап, звучеше така: „Туморът ще изчезне“.

Втората стъпка е да създадете представа за това, което се случва в момента. На този етап започва постепенният напредък към вашата цел. Очаквайки успеха си в бъдеще, трябва да запишете всяко, дори и най-незначителното, подобрение на вашето благосъстояние.

На този етап Мартин Брофман си казваше всяка сутрин: „Болката е по-слаба от преди. Това ме успокоява, че нещо положително се случва с мен.” Или в случая с очите, Брофман предлага следното: „Мога да виждам буквите по-ясно сега, отколкото преди.“

Когато Мартин изпитваше болка, той се убеждаваше, че това е, защото е започнал лечебния процес. А болката показва, че лечебният процес вече е започнал. Каквото и да правеше този човек, той се убеждаваше, че всяко негово действие му носи здраве: хранене, четене на книги, разходка, грижа за близките. Мартин Брофман отбелязваше всяка положителна промяна и я смяташе за доказателство, че вече настъпва изцеление.

На третия етап, когато постигнете целта си, трябва да се убедите, че изцелението е станало истина и че физическият симптом вече няма да ви притеснява.

Според Мартин Брофман, лечебният процес включва и процес на трансформиране на живота на човек. Необходимо е да премахнете от реалността си стреса, който е бил виновникът за появата на този или онзи симптом.

– Нямаше да мога да се излекувам от фаталната болест, ако не бях променил начина си на живот. Човек или променя нещо в живота си, или продължава да страда от болестта си, докато умре. Този, който променя своето същество, на базата на придобития нов опит сформира нови вярвания. Или има втори начин: човек първо сформира нови убеждения и едва след това животът му се променя, обяснява Мартин Брофман.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *