Психологът Робърт Дилтс: Всеки човек може да се излекува от рак!

Майката на известния психолог Робърт Дилтс се разболява през 1978 г. Тя е лекувана дълго време, но няма резултат. През 1982 г. Патриша Дилтс е изписана у дома с диагноза рак на гърдата в четвърти стадий. Робърт решил, че след като е успял да помогне на толкова много непознати, защо да не опита да помогне на собствената си майка?

Дилтс буквално се затворил в къщата с майка си за няколко дни и в процеса на работа прави едно от най-важните открития в психологията. Той открива причините, поради които самите хора не си позволяват да променят живота си към по-добро.

Дилтс нарича това „ограничаващи вярвания“ или „вируси на съзнанието“. Те са общо три.

„Сине“, казала Патриша Дилтс, „разбирам, че си много привързан към мен и не искаш да умра. Но никой никога не е бил излекуван от рак в 4 стадий, особено след като лекарите казаха, че нищо не може да се направи”.

Това е първото ограничаващо убеждение, което Дилтс нарича „безнадеждност“. Ако никой никога не е успял да направи нещо, тогава и аз не мога. Има варианти: „нито една жена не може да направи това“, „никой в тази държава не може да направи това“, „нито един наш пенсионер…“ и т.н.

Но Дилтс не би бил брилянтен психолог, ако не разбрал, и то доста бързо, как да се справи с безнадеждността: трябва да намерите изключения.

Той донесъл на майка си изрезки от вестници, извадки от медицински журнали и записи на телевизионни предавания за хора, излекувани от тежки заболявания неочаквано и необяснимо за лекарите. Такива случаи има и те са описани.

Но тогава нещата зациклят: Дилтс се изправил пред втория тип „вирус на съзнанието“ – безпомощността.

„Да, разбира се“, казала майка му, „има такива хора. Но те са специални, това са изключения. Аз не съм такава: аз съм обикновена, стара, слаба и болна жена. Нямам ресурси за това.“

Но се оказва възможно да се преодолее и това: Робърт Дилтс, който вярва, че всеки човек има неограничен ресурс, напомнил на майка си как някога семейството им живеело в бедност и глад, но тя винаги намирала изход от ситуации, които изглеждали безнадеждни, според принципа „очите се страхуват, но ръцете правят“.

Докато Патриша Дилтс си спомня тези епизоди един по един, тя се ободрила и се почувствала по-добре. Но не за дълго.

Последното препятствие, което срещнали, било третото и най-опасно ограничаващо вярване.

Дилтс го нарича „обреченост“.

Майка му дълго отказва да говори за това, но накрая казва: „Помниш ли баба си, майка ми?“ – Да, помня. — Помниш ли от какво умря? – От рак на гърдата. – А сестра й, моята леля, от какво умря? – От рак на хранопровода, изглежда. „Много обичах и майка си, и леля си. Не съм по-добра от тях. Ако те са умрели от рак, защо аз да се справя?“

Дилтс открил, че предаността към семейството, родителите и по-възрастните роднини е добро човешко качество, но може да изиграе жестока шега с човек.

За майка му възстановяването в ситуация, в която собствената й майка е починала, е равносилно на предателство. След като нашите предци са живели така и ние ги обичаме, значи и ние ще живеем така. Накратко, „не живеехме богато, така че няма какво да правим“. познато?

Преодоляването на това препятствие е най-трудно. Но Робърт Дилтс измислил как да го направи и сега можем да използваме и неговото откритие.

„Помисли добре“, казал той на майка си, „искаш ли сестра ми, твоята дъщеря, ако някой ден изведнъж се разболее от рак, да каже: след като майка ми почина от това, значи и аз трябва да умра, защото я обичам?“

– За какво говориш! – възмутила се Патриша Дилтс.
Е, дай й добър пример. Ако сега решиш да се оправиш, тогава тя, като се разболее, ще си каже: майка ми успя да се възстанови и аз ще мога.

Ресурсът за преодоляване на безполезността е в бъдещето. Децата копират родителите си.

Ако сега не намерим нов модел на поведение, който да ни позволи да живеем още 25 години с удоволствие и полза за себе си и другите, а да седнем на пейките да доживеем и да се оплакваме от живота, демонстрирайки безнадеждност, безпомощност и безполезност на следващото поколение, тогава нашите деца, които много ни обичат, на 50 ще си кажат: ние не сме по-добри от нашите бащи, които са остарели на 50.

Що се отнася до майката на Робърт Дилтс, тя починала така или иначе.

Много години по-късно и от съвсем различно нещо.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *