Впечатляваща анимация: 60 години замърсяване на космоса в една минута (видео)

Хората обичат да правят боклук, и не само на Земята. Благодарение на анимацията, създадена от Стюарт Грей, астроном в Университетския колеж в Лондон, можете да видите как човекът е замърсил космоса.

Всичко започва с това, че през 1957 г. Съветският съюз изстрелва първия изкуствен спътник на Земята- 58.5- сантиметрово кълбо с радиопредавател. Части от ракетата, която го издига в орбита, поставя началото на замърсяването. Следващата година свой собствен спътник „Explorer-1“ изстрелват Съединените щати.

Практически всяка мисия оставя своя „мръсна следа.“ По времето на полета на Гагарим там вече има повече от 200 чужди тела. До 1980 г. такива обекти в орбита са около пет хиляди. Сега броят им достига 20 хиляди…

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.