Тайнствен междузвезден обект получи обозначението 1I / 2017 U1 Oumuamua

Откриването на първия междузвезден обект в Слънчевата система се превърна не само в едно от най-важните открития на годината, а и като се отчита уникалността на обекта, бе решено да се създаде нова серия обозначения специално за такива обекти.

Първият междузвезден обект получи наименованието 1I, а собственото му име е „Oumuamua“. Той е избран от екипа на телескопа Pan-STARRS, разположен на Хавай, който открива 1I. Името „Oumuamua е от хавайски произход.

23439226_2026181110945311_99136053_n

 

„Оu може да бъде преведено като „стремящ се навън“, а muamua като „първия „или“ разузнавач“. Името отразява факта, че обектът прилича на разузнавач или пратеник от далечното минало.

Преди решението на откривателите, някои учени и популяризатори на космонавтиката изразиха мнение, че обектът трябва да бъде наречен Рама – в чест на извънземния кораб, от култовия роман на Артър Кларк „Среща с Рама“.

 

 

 

 

 

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.