Белгия: Лекари игнорираха желанието на пациент да живее и го умъртвиха

В Белгия лекари извършиха евтаназия на болен по молба на семейството му. Но желанието на пациента не било взето предвид, пише Daily Mail.

Скандалът избухна след публикуването на отворено писмо на  д-р Вилем Дистелманс от Държавната комисия по евтаназията, който подаде оставка в знак на протест срещу слабия надзор на властите в тази област.

По-специално, той дава пример с  възрастен пациент (името му не се съобщава) с болестта на Паркинсон и тежка форма на деменция. Според лекаря той не бил в състояние доброволно да се съгласи на  евтаназията, защото състоянието му не му позволявало „доброволно, обмислено и многократно“ да  помоли да прекратят страданията му. Освен това никога не е изразявал желание да умре.


Дистелманс ( на снимката) и редица негови колеги смятат, че този случай може да бъде класифициран като убийство, но специалната медицинска комисия отказала да предаде материалите по делото на прокуратурата за разследване.

Лекарите стигнали до извода, че „това не е случай на незаконна евтаназия, а по-скоро случай на легитимно решение за прекратяване на живот, което лекарят неправилно е сметнал за евтаназия“.

Според медицинските юристи, на пациента е била предписана палиативна седация – постоянно въвеждане на наркотици за облекчаване на симптомите, което и довело до смъртта му.

Следва да се отбележи, че 15 години след легализирането на евтаназията в Белгия,  повече от 10 хиляди човека са били подложени на процедурата и само в един случай делото е стигнало до прокуратурата.

Още по темата:

Повече от една трета от населението на Земята е безполезно

Изследователи от Канада решили да изчислят колко хора допринасят за развитието на човечеството. Учените  провели социологическо проучване и   изследвали сферите  на човешката дейност. Прогнозите и оценките  се оказали не особено… Continue reading „Повече от една трета от населението на Земята е безполезно“

Рето Кнути VS Мичио Каку: Тази планета ни мрази. Скоро хората ще разберат какво е Депопулация (видео++)

Световно известният физик, д-р Мичио Каку по време на предаване на CBS, в САЩ, посветено на вълната от урагани, направи шокиращо изявление: Правителството има пълен контрол върху климата! Според д-р… Continue reading „Рето Кнути VS Мичио Каку: Тази планета ни мрази. Скоро хората ще разберат какво е Депопулация (видео++)“

Учени предупреждават за скорошна и драстична промяна на климата на Земята

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *