Звездата HIP 56948 е близнак на Слънцето

Звездата HIP 56948, която се намира на 200 светлинни години от нас,  през 2007 г. бе определeна за най-сходна със Слънцето, сменяйки светилото 18 Scorpii. Новите наблюдения показват, че HIP 56948 прилича  на Слънцето даже още повече от очакваното, съобщава arXiv.

Предишни изследвания не са успели да намерят  разлики в големината, масата и яркостта между HIP 56948 и Слънцето. Единствената разлика е, че тази звезда е по-топла със 17 ? C   (18 Scorpii е по-гореща с 54 ? C). Освен това 18 Scorpii има по-висока концентрация на желязо в атмосферата, докато съставът на HIP 56948 е практически аналогичен на нашето  Слънце. И това е наистина обещаващ момент. Слънцето в известен смисъл, е лишено от изобилие  на тежки елементи, което е типично за други звезди със същия размер. Една от хипотезите гласи, че тези елементи се се използвали  зa създаването на планетите.

В такъв случай  планетарната система на HIP 56948 трябва да съдържа  еднакво количество   материал, който има и нашата. С други думи,   подчертава авторът на новото изследване, Хорхе Мелендес от Университета на Сао Пауло (Бразилия), може да се надяваме,  че там има подобни на Земята планети, тоест обекти, които имат н същите минерали и скали, като планетите от  Слънчевата система.

Има обаче една съществена разлика: HIP 56948 е с около един милиард години по-млада от Слънцето.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *