Пет милиона са вече бебетата в света, заченати ин витро

На конференция на експерти по лечението на безплодието в Турция стана ясен броят на хората, които са родени чрез ин витро оплождане (IVF). Според Международния съвет за контрол на асистираните репродуктивни технологии, в момента   в света има  пет милиона т.нар. бебета от епруветка.

„Днес IVF – e част от нормата, вече не е процедура, oт която се срамуват“ – казва британският гинеколог и специалист по ин витро Стюарт Левъри. Въпреки това, тази технология не трябва да се приема като панацея. IVF – не е застраховка, от която човек може да използва по всяко време, предупреждава Левъри.

„За съжаление   фактите показват, че процентът на успеваемост при ин витро – не е твърде насърчителен за жените, тъй като те стават все по-стари“ – цитира учения ВВС.

Всяка година, чрез оплождане ин витро се раждат около 350 000 деца. В самото начало е Луиза Джой Браун, която е родена през юли 1978 г. в Манчестър. През 2007 г. тя   ражда  дете чрез инвитро оплождане.

Идеята и разработката на метод за ин витро оплождане принадлежи на британския ембриолог Робърт Едуардс. За постижението си той е удостоен с Нобелова награда. Награждаването на Едуардс с Нобелова награда  предизвика гнева на Католическата църква, която  счита ин витро оплождането за неморално.

Председателя на Папската  академия за защита на живота  „(Pro Vita) Игнасио Караско де Паула отбеляза, че без откритието на Едуардс е можело да се избегнат  много от смъртните случаи в ембрионален стадий, защото ембрионите не винаги успешно се преместват в  матката. По този начин, методът ин витро „не решава проблема с безплодието нито от патологична, нито от епидемиологична точка гледна“, а като резултат от неговото въвеждане е появата на „един огромен брой  фризери по целия свят, запълнени с човешки ембриони,“ каза де Паула.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *