Учени откриха астероид с отрицателна гравитация

asteroidУчени от Университета на Тенеси изследвали околоземния астероид 1950 DA и установили, че обектът , който се върти толкова бързо, че нарушава законите на гравитацията, не се разпада благодарение на т.н. сили на Ван дер Ваалс, които преди това не са били свързвани с астероиди, пише Nature.

Предишни изследвания показват, че астероиди, които представляват струпване от камъни, запазват целостта си поради гравитацията и триенето. Но авторите на това изследване заключават, че 1950 DA се върти толкова бързо, че отрича тези сили.

Проучване на термални изображения и движението на астероида по орбита, за да се изчисли термалната инерция и плътността на специфичното тегло на обекта, екипът открил действие на силите на сцепление в среда, където на практика няма гравитация.

В действителност астероидът се върти толкова бързо, че на екватора му има отрицателна гравитация. Ако астронавти се опитат да се задържат на повърхността му, ще трябва да ползват котва.

Наличието на сили на сцепление на астероиди се предполагаше теоретично, но досега учените не са могли да получат потвърждение на тази теория.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *