Пастата за зъби и сапунът предизвикват рак

61035670Добавка, която  се съдържа в сапуна, пастата за зъби и други продукти, може да причини рак и чернодробни проблеми, са изяснили изследователите.

Триклозанът е  антимикробен препарат, който обикновено се съдържа в сапуни, шампоани, паста за зъби, както и в много други предмети от бита.

Въпреки неговата широка употреба, изследователите са установили потенциално сериозни последици от  дългосрочното въздействие на това  химическо вещество върху човешкия организъм. Тяхното изследване, публикувано в списание „Бюлетин на Националната академия на науките“, показва, че триклозанът предизвиква чернодробна фиброза и рак у  лабораторни мишки.

Чернодробната фиброза е  заболяване, което причинява възпаление на   фиброзната тъкан, която се образува около черния дроб и кръвоносните съдове. С течение на времето, заболяването може да доведе до цироза, което, от своя страна може да доведе до отказ на черния дроб.

Както  посочват изследователите, тези  ефекти важат и за човека. Своята увереност те обясняват с процесите,  наблюдавани по време на проучването.

Триклозанъте  вече е под контрола на  Службата за санитарен надзор на  храните и лекарствата (FDA) в САЩ, заради  последните доклади, че може да наруши хормоналното ниво и да влоши свиването на мускулите. Експерти се опасяват от това, че триклозанът сега много широко се използва в редица тоалетни принадлежности и домакинска козметика.

Проучвания, проведени в САЩ, са намерили следи от веществото в 97% от пробите на млякото на  кърмещи жени, и в урината у почти 75% от хората, преминали изследванията. Триклозанът е едно от седемте най-често откривани съединения.

Въпреки, че на базата на името, е логично да се предположи, че антибактериален сапун може да осигури по-добра защита срещу заболявания, причинени от бактерии, в действителност това не е така. Повече от четири десетилетия изследвания в FDA, заедно с многобройни независими проучвания не са дали никакви доказателства, че сапун с триклозан е  по-добър, отколкото сапун без него. Един от основните проблеми е, че антибактериалният  сапун е специално насочен към борба с бактерии, а на към вируси, но именно вируси причиняват повечето заболявания, като простуда и грип.

Най-ефективният, научно доказан начин за защита срещу бактерии е редовно миене на ръцете с обикновен сапун, заедно с миене на продуктите  и чистотата в кухнята. Освен това антибактериалните сапуни могат да предизвикат различни здравни проблеми.

Опитът показва, че деца, които са подложени на продължително излагане на триклозан, са по-склонни да развият алергии, включително   и сенна хрема, пише Mail Online.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *