Учените създадоха изкуствени антитела

Ebola-Treatment-EthicalАмерикански химици са разработили синтетични молекули, които функционират като антитела,  позволяващо  ефективно свързване на клетките на имунната система с раковите клетки.

Новият  клас вещества се нарича SyАМ (synthetic antibody mimics). Тези молекули се състоят от три части, които заедно функционират като аналог на естествените  антитела. В експеримента, проведен от учени от университета в Йейл, молекули Syam дори успели да предизвикат фагоцитозата – поглъщане  на ракови клетки в резултат на  „скачване“ с клетките на имунната система.

Молекулното тегло на няколкото варианта SyAM e  20 пъти по-малко от това на истинските  антитела, които се срещат, например, в човешкия организъм. Това, според учените, позволява на молекулите SyАМ  добре да проникват в различни тъкани, и потенциално – рядко да предизвикват алергични реакции. Изкуствено синтезираните  SyАМ са  по-устойчиви от естествените си колеги.

Впрочем,  те имат и недостатъци. Например, SyАМ  не са универсални. В текущата си версия те взаимодействат само с раковите клетки в простатата, отбелязва American Chemical Society.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *