Домашните работи са признати за вредни за децата

„Ние не намерихме доказателства, че домашната работа  помага на децата да учат по-добре в училище,“ –  твърди  професорът от Университета Дюк – Харис Купър. Това твърдение е толкова шокиращо както за тези, които  с двете си ръце са „за“ домашната работа, така и за тези, които са против.

Идеята, че без домашни няма училищно обучение, е така вкоренена в съзнанието ни, че  за повечето възрастни е трудно да  поставят под въпрос тяхната стойност.

Какви са фактите? Необходимо ли е да се мъчат малките първокласници? Оказва се, че учениците от началните училища, работейки само в клас,  по-лесно усвояват материалите и  получават по-добри оценки. А  допълнителните задачи у дома – това е ценно време, което се  отнема от нашите деца. За децата в началното училище „домашното“ не е необходимо – това показват  изследванията. С това е съгласен и  преподавателят в Университета на Аризона Ета Креловек. А дори и в гимназията,  от домашното има минимален ефект.

За средношколците  домашната работа все пак има някаква полза, но и тук трябва да се знае кога да се спре. Например, у учениците, които прекарват в повторение 1.5 часа, успеваемостта е по-добра,  отколкото у  тези, които използват за това 4 часа. Фантастично!

Не бързайте да си мислите, че това са резултатите от зле направено наблюдение. Купър е  провел 120 изследвания през 1989 г. и 60 през 2006 г., и така и не е могъл да намери убедителни и очевидни плюсове на  домашните задачи. Но е изяснил, че те имат негативен ефект върху отношението на децата към училище.

Това всъщност е  притеснителното. Детето, което едва  започва обучението си в училище, заслужава шанса да  развие любов към ученето. Вместо това,  домашното го настройва срещу училището и науката като цяло. Още в детската градина децата са изправени пред тежък труд за предстоящите 11 години, което предизвиква  стабилна  омраза към училище.

Хиляди семейства се борят с домашната работа всяка вечер. Родителите уговарят и притискат. Уморените  децата протестират и крещят. Вместо това  –  да се подкрепят взаимно в края на тежкия работен ден, твърде много от тях зациклят в ритъма  на „Ти направи ли си „домашното“?

Децата се нуждаят от помощта на възрастните. Но, получавайки я, те свикват да разчитат на родителите, които пък играят ролята на „полицай“. А това, в допълнение към постоянните конфликти и недоволства, подкопава  една от основните цели на домашна работа – отговорност.

По материали на  salon

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *