Силата на словото лекува и убива

Учени от Университета на Мичиган (САЩ) са стигнали до извода, че човешкият мозък не вижда разлика между психическа и физическа болка, пише Proceedings of the National Academy of Sciences.  Физическа болка от удар по тялото и чувството за самота еднакво активират две зони на мозъка.

Много от нас си спомнят този момент. Вас са ви  обидили, обидили или просто забравили, а след това мозъкът ви е обхванат от мисълта: „Защо?“ И тогава тази мисъл разнася болка в цялото ви тяло. Често, много от нас дори са се разболели, след такъв стрес. Опирайки се на това събитие, ние осъзнаваме, че външни фактори да чувстваме тази болка няма .

В крайна сметка, думата и мисълта са eфемерни. С този научен постулат някои изследователи са се опитвали да спорят, но официалната медицина след това ги обявява за шарлатани. Но последните изследвания изглежда ще докажат на скептиците, че „душата ме боли“ – не е само една фраза.

В проучването експертите са работили с 40 души на различна възраст, които са преживели разрив с любимите си хора и са страдали много заради това.

Първо, участниците са  помолени да гледат  снимките на хората, които са ги оставили и да си спомнят щастливите мигове на съжителство.
А след това учените с помощта на специални устройства предизвиквали у участниците болка. В хода на проучването специалистите наблюдавали  мозъчната активност на тези хора с функционален магнитен резонанс.

– Открихме, че индуцираното усещане за изоставяне активира региони на мозъка, които са свързани с усещането за физическа болка – коментира откритието социалният психолог в Итън Крос.

Словото променя живота
– Преди много векове, хората забелязали, че звученето на думата може да действа както за доброто, така и във вреда на лицето, – споделя мислите си преподавателят по физика  Пензенския университет Людмила Рожкова. – Защо? Тъй като всеки от нашите вътрешни органи има своя честота на вибрации.

И ако тя е „правилната“,  тялото функционира нормално. А звукът, идващ отвън има вибрационна енергия, която се отразява не само на тъпанчето, но и на организма на всяко живо същество като цяло. Като е в състояние да промени  честота на трептене на сърцето, черния дроб, далака, мозъка. Както за добро, така и за лошо.

Людмила Рожкова предполага, че звуците и думите „реагират“ с тялото по следния начин.

Първо, думата има силно волево влияние – затова първо трябва да разберем какво и как   произнасяме.

Второ, тази енергия се преобразува в нервната система в електрически импулси и частично под формата на „сгъстена енергия“ се излъчва навън.

На трето място, част от тази енергия под формата на електрически импулси достига гласните струни, при което се превръща в енергия на звуковите вибрации.

На четвърто място, енергията на звуковите вибрации, преминавайки през клетките на организма,   предизвиква в тях съответните изменения.

Освен това, според ръководителя на Института по квантова генетика , докторът по биология Петър Гаряев, словесните „сътресения на въздуха“ оказват влияние върху молекулите на ДНК, носеща наследствения код на човека. Ето защо злобните, груби и лоши думи разрушават ДНК на човека   и той може да се разболее.

А добрите думи  поддържат в норма структурата на ДНК, като по този начин удължават човешкия живот.

Биологът Петър Гаряев е автор на много спорни от гледна точка на официалната наука теории. Например, той е създал устройство, което „превежда“   човешките думи в електромагнитни  вълни, а след това изследва  как тези колебания засягат молекулите на наследствеността – ДНК.
С това чудо на техниката ученият решил да изпробва ефекта на добрите и лошите думи.

– Оказа се, някои от думите може да бъдат по-лоши и от бомби: те се „взривяват“ в генетичния апарат съответния организъм, нарушавайки наследствените му програми, което води до мутации, които в крайна сметка водят до дегенерация –   казва Петър. – Те успяват да разкъсват цели хромозоми.

По този начин, на опит са изложени   семената на растението Arabidopsis. В рамките на няколко седмици редовно – по 3-4 часа на ден – магнетофон в близост до тях „рецитира “ груби фрази и думи. В резултат на това  семената загинали. А оцелелите се превърнали в генетични изроди.

Но когато от апарата звучали добри и „топли“ думи- устройството фиксирало как се променя структурата на ДНК молекулите. Разкъсаните спирали зараствали, семената оживявали. В контролната група те останали мъртви.

На пръв поглед от растенията до хората има огромна разлика.
Но изследвания   показали: генетичният апарат на всички същества – дали на хора, риба, слънчоглед – работи по непознати досега универсални закони.

– Всяка изречена дума – това не е нещо друго, а вълнова генетична програма, която променя живота ви, – казва Гаряев.

– Понякога думата може да работи като убиец  и дори да причини рак, а понякога може да   лекува.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *