В кой век живеем? Добре дошли в … 18-ти!

Ние не живеем в 2017 г., a в 1717, според някои историци. Причината за това времево  объркване е грандиозна мистификация. Средновековните  историци са добавили към календара 300 години. Но защо е  трябвало да се промени хода на историята?

Измама с Вселенски мащаби
Хипотезата, че вместо в двадесет и първи век, ние с вас живеем в осемнадесети век, е изложена в книгата  „Измисленото Средновековие на историка от Мюнхен Heribert Illig. Какво го подтиква към такава парадоксална идея? Изучавайки историята на ранното средновековие (от VII до X в.), изследователят внимателно проучва всички налични паметници на литературата, архитектурата и материалната култура. И открива много странни неща.

Първо, за този период, който историците наричат Тъмните веков, все още има много малко информация. И всички те са базирани на по-късни източници! Само си помислете: от един огромен период от време (300 години) не е запазена нито една хроника, пергамент и книги.

На второ място е същият  проблем – с археологически паметници и артефакти. Нито в  един от градовете, известни още от римско време, не е запазен културен пласт датиращ  от VII – IX век. Къде е изчезнал?

“ Великият сън“

Ето само част от впечатляващ списък от несъответствия с официалната историческа наука, намерени от  Heribert Illig.

Според летописите, маврите пристигат в Испания през 711. Но първите сгради, построени от тях, датират едва от  началото на Х век! В какви къщи, е въпросът, в които са живели бедните маври всички тези триста години?

В VII век проповедник Columban основал манастир в Галия. Изглеждало, че техният брой ще продължи да нараства – но не. Следващият манастир в Галия е строен чак през 1084, когато възниква орденът на картезианците. Оттогава манастири и монашески ордени се появяват със същата честота, както гъби след дъжд. Францисканци, целестинци, доминиканци, терциани и сервити основават манастир след манастир. Но защо те не са направили това преди? Каква е била причината за такава дълга пауза в църковния живот?

Последните антични мозайки са от VII век. А следващите образци от този  вид изкуство се появяват чак през 1018. Излиза, че за триста години хората „забравят“ тази технология?

Всички тези странни факти навеждат само на една мисъл – в периода на ранното средновековие цялото човечество е било в спящо състояние. Не се споменава за това как през това хората са живели и какъв е бил техния начин на живот. Може би тези три века съвсем не са всичко? Heribert Illig смята, че времето от  611-914 година просто е измислено от средновековните хронисти.

Поръчка на държавата и Църквата
Ден и нощ в различни манастири са седели книжниците и щателно са разработвали 300 години фалшива история. Описани са несъществуващи битки и подвизи, монарси, който никога не са се възкачвали на престола, династични бракове и придворни интриги. Фантазии. Всъщност на кого е притрябвала такава мащабна фалшификация на историята?

Според Heribert Illig, поръчител на тези съмнителни дейности може да бъде Отон III, френски император, който е царувал от 996 до 1002 г.  Майката на императора е византийската принцеса Feofaniya, която и  след брака си поддържа тесни връзки с византийския двор. А тогавашният папа Силвестър II, който издига на престола същия този  Отон, е експерт по арабска математика и астрономия …

но защо е трябвало да добави  към съществуващата дати над 300 години? Работата е в това, че положението на Отон III е незавидно. Страната е изчерпана от постоянни грабежи, сенаторите се бунтували, силата на властта е толкова слаба, че Кралският дворец периодично попадал в обсада, от собствените му поданици. Спешно е необходимо да се обедини нацията и имало нужда от национална идея. И тогава монархът, който за момента е бил много начетен и образован решава  да играе на суеверния страх на европейците. Той съобщава, че в двореца не е края на VII век, а края на X. Каква е разликата, ще кажете? Факт е, че преди настъпването на фаталния Х век  цяла Европа изпада в паника. Хората сериозно смятали, че датата „1000“ е отправна точка за апокалипсис. Масовата истерия е толкова силна, че много заможни господа побързали да се покаят, да раздадат всичките си имоти и да приемат монашески сан. След като изиграва добре тази постановка, Отон успява да повиши доверието в църквата и държавата.

Освен това е било необходимо да се обединят хората, да им се даде един положителен пример за подражание. И тогава е изобретен образа на крал Карл Велики, легендарният император. Той се бори със сарацините, защитава слабите и онеправданите, изгражда храмове и манастири – по принцип, въплъщава всички качества на един идеален владетел и воин.

Измислицата постига целта си – доверието към Отон е значително подобрено. Въпреки това, неговото царуване е краткотрайно, починал е съвсем млад.

Опитите за фалшифициране на събитията са известни още от древни времена, дори в древния Египет, фараонът е бил рисуван много по-красив, отколкото е бил, а хроникьорите са им приписвали несъществуващи, но героични дела. Например фараонът Рамзес II, както се  оказва, прави “неоценим” личен принос за битката при Кадис.

Има се предвид, че в действителност цялата заслуга на Фараона е била да  избяга с неговата охрана пред лицето на малък отряд врагове.

Но фараонът Ехнатон е имал по-малко късмет. Той се опитал да премахне всички богове и да прехвърли религия върху само един Бог на слънцето. Но след смъртта му, политеизма се връща и е наредено името на Ехнатон да се унищожи във всички хроники. Като че ли еретикът – отстъпник никога не е съществувал …

Първият официален пренаписвач на историята  Русия се смята, че е  Иван Грозни. С негова заповед  е създаден „Лицевой свод“ – историческа хроника, в която всички противници на царя са били  представени като престъпници. Освен това, царските секретари изобретяват и болярско въстание през 1533 г. – с изключение на „Лицевой свод“, за него не се споменава никъде другаде.

Историята е била пренаписвана и в нацистка Германия, при Сталин и след него. Целите на фалшификациите в повечето случаи са едни и същи: да се укрепи позицията, да се омаловажи достойнството на другите, обосновавайки правото им на власт, да облагородява историята на своя народ.

Способите за създаването на един исторически мит са много разнообразни – от появилите се от нищото архивни документи до научни теории, които оправдават една определена позиция. Но най-ефективният начин да се оказва влияние върху масите са литературата и киното.

 

 

Знаете ли защо времето тече към бъдещето, а не към миналото? (видео)

Aмериканският физик Шон Карол обясни защо времето тече в посока на бъдещето, а не към миналото, макар това да не противоречи на общата теория на относителността и квантовата механика –…

Continue reading „Знаете ли защо времето тече към бъдещето, а не към миналото? (видео)“

 

Разликата между минало, настояще и бъдеще е само една устойчива илюзия

Хора като нас, които вярват във физиката, знаят, че разликата между миналото, настоящето и бъдещето – е само една устойчива илюзия Авторът на концепцията за биоцентричната  Вселена, професорът в Института…

Continue reading „Разликата между минало, настояще и бъдеще е само една устойчива илюзия“

Точност – 98%! Направете теста и разберете какво ви очаква в близко бъдеще

Подобни тестове са особено харесвани от психолозите, защото те могат много точно да предадат настроението и състояние на човека, а и да определят  какво се крие в подсъзнанието му. Ако…

Continue reading „Точност – 98%! Направете теста и разберете какво ви очаква в близко бъдеще“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *