„Терапевтична“ доза алкохол наистина съществува

Традиционно,  груповите изследвания са ограничавани до оценката на взаимовръзката между алкохола и общото ниво на смъртност, въз основа на показатели за консумация на алкохол по време на периода на проучването.

Като част от ново съвместно изследване, проведено от екип от Мелбърн, на участниците били задавани въпроси за средното количество консумиран алкохол и честотата на употребата му за срок от 10 години, считано от 20-годишна възраст. На тази основа се изчислявал алгоритъм за постъпване на алкохол в организма. За оценка на съотношение на риска от смъртност при 39 557 респонденти на възраст 40 до 69 години за началото на изследването, в Мелбърн учени използвали метод, основан на регресията на Кокс или модела на пропорционалните рискове.

В края на периода на наблюдение – след 15 години- са били отбелязани 4639 смъртни случая. Кривата на връзката между общата смъртност и продължителността на живота, както и количеството на консумирания алкохол в миналото, имала J-образна форма, което показва наличието на доза полезна до определена стойност, а по-нагоре – вредна.

Намалената смъртност съответствала на приема на малки дози алкохол, не повече от 40 грама на ден за мъжете и 10 грама на ден за жени, при редовна употреба. Превишаването на това ниво се свързва с повишена смъртност. За мъжете, редовната употреба на алкохол в размер на до 40 грама на ден, във възраст 20 години и до началото на изследването съответства на 16% намаляване на смъртността. В същото време, прекомерна консумация на алкохол, т.е. повече от 80 грама на ден, се свързва с повишена смъртност в сравнение с тези показатели, типични за стабилно въздържание.

Авторите заключават, че редовният прием на алкохол в малки количества, води до намаляване на общата смъртност, докато употребата на високи дози от най-ранна възраст води до увеличаване на общата смъртност и намалена продължителност на живота.

http://jpubhealth.oxfordjournals.org/content/37/4/625.abstract

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *