В следващите 20 години могат да изчезнат до 90% от всички коралови рифове на планетата

Увеличаването на температурите и киселинността на океаните могат да унищожат почти всички съществуващи местообитания на корали до 2100 г. Между 70 и 90% от кораловите рифове могат да изчезнат през следващите 20 години в резултат на изменението на климата и замърсяването на моретата, съобщава Science Daily.

Според нови изследвания на биогеографи от Хавайския университет в Маноа, до 2100 г. няма да останат толкова много подходящи места за обитания на корали. Предварителните резултати показват, че температурата и киселинността на морската повърхност са най-важните фактори за определяне дали дадено място е подходящо за развъждане на корали.

Прекомерно топлата вода претоварва коралите, принуждавайки ги да се освобождават от симбиотичните водорасли, които живеят в тях. Това превръща ярко оцветените коралови съобщества в бледи гъсталаци. Избелелите корали не са мъртви, но са изложени на по-голям риск да умрат.

Биолозите се опитват да спрат изчезването на коралите, като пресаждат живи корали, отглеждани в лаборатория, върху рифове.

Изследователите са установили, че до 2045 г. повечето части на океана, където има рифове, няма да са подходящи за корали.

Няколко места, които може да останат подходящи за корали до 2100 г., включват само малки райони в близост до Калифорния и във водите на Червено море, които не могат да бъдат наречени идеални места за коралови рифове поради близостта им до реките.

Източник: gismeteo.ua

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Анормални звуци от дъното на океана вече 27 години издава мистериозен апарат

Изследователи съобщават, че през последните 27 години от дъното на океана се носят мистериозни звуци от неизвестен произход. За първи път тези сигнали са засечени  през 1991 г. После звуците… Continue reading „Анормални звуци от дъното на океана вече 27 години издава мистериозен апарат“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *