Апокалипсис от Антарктида: вулканите под леда могат да изригнат и да направят планетата „необитаема“ (видео)

Учени предупреждават, че Антарктида може да се окаже източникът на Страшния съд, ако вулканите под леда изригнат, а това може да направи планетата „необитаема“.

В ледения континент работят около 5000 учени от цял ​​свят, които изучават девствените й региони, за да научат повече за историята на Земята и последствията от изменението на климата.

Но изследователите били шокирани, когато открили над 100 спящи вулкана под ледената покривка на континента, което го прави най-големият вулканичен регион на Земята.

Находката е особено важна, тъй като активността на тези вулкани може да има решаващи последици за останалата част на планетата.

Ако се случи изригване, това може допълнително да дестабилизира някои от ледените покривки в региона, които вече са били засегнати от промените на климата на Земята.

Джон Смели, професор по вулканология в Университета в Лестър, заяви пред The ​​Conversation: „Вулканите създават огромни пещери в основата на леда и създават огромни количества топяща се вода.

Тъй като ледената покривка в Западна Антарктика е мокра и не е замръзнала до дъното – представете си кубче лед върху кухненския плот – разтопената вода ще действа като смазка и може да накара горния лед да се плъзга и да се движи по-бързо.

Повече от 80 процента от запасите от прясна вода на Земята се съхраняват в Антарктида – достатъчно, за да се повиши глобалното ниво на морето с около 60 метра, ако се разтопи – което ще на прави планетата „необитаема“.

По темата: Мистериозен източник на топлина под Антарктида топи ледовете отвътре

По материали на The ​​Conversation

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *