Мощна магнитна буря ще обхване Земята след часове

Космическите апарати са регистрирали рязък скок на слънчевата активност, която е най-голямата за последните години

На 22 и 23 май на Слънцето е имало 17 изригвания, които са били придружени от изхвърляния на материя в междупланетното пространство, включително и по посока на Земята.

Предвижда се това да доведе до магнитни бури на 26 май, съобщи ФИАН.

Учените са регистрирали и три изригвания от клас M – предпоследната категория по интензивност, която предшества най-мощните изригвания от клас X. Преди това, за 4,5 месеца са наблюдавани само две изригвания от клас M.

Според експертите емисиите ще влязат в контакт със Земята през следващите часове, късно вечерта на 25 май, което ще доведе до смущения в магнитното поле на планетата, а на сутринта на 26 май Земята ще се озове в средата на плътно ядро  от слънчева материя.

Първите магнитни бури ще продължат 3-6 часа.

Въпреки повишената слънчева активност, самите магнитни бури се очаква да са незначителни и няма да надвишават два пункта по 5-степенната скала.

Това отчасти се дължи на факта, че Земята ще бъде в периферията на основния поток от емисии, което ще смекчи силата на удара. Очаква се след тези изригвания Слънцето да премине в спокойно състояние за дълго време, прогнозират от Обсерваторията за слънчева динамика (SDO).

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *