Земята е загубила 25% от водата си

В началото на своята история океаните на Земята са съдържали значително повече вода, отколкото днес.

Ново изследване показва, че водородът от разцепените водни молекули е отлетял в космоса. Въпреки че водата покрива 70 процента от земната повърхност, тя всъщност е рядко вещество, което съставлява само 0,05 процента от общата маса на Земята.

Водата обаче е изиграла решаваща роля за произхода на живота на Земята. Без вода Земята най-вероятно би била мъртва планета. Количеството вода на планетата обаче не винаги е било еднакво. Изследователски екип от Датския природонаучен музей е изяснил това, като е измерил как се е променяло съотношението на водородните изотопи в океаните с течение на времето.

„Водата, покрила Земята в зората на времето, е съдържала повече от по-лекия изотоп на водорода, отколкото по-тежкия изотоп на водорода, известен като деутерий, отколкото днес“, казва Емили Поуп, асистент, който има централна роля в изследването.

Изучавайки как се е променило съотношението на тези изотопи, успяхме да установим, че за четири милиарда години океаните на Земята са загубили около 25% от първоначалната си маса“, казва Поуп.

По материали на earth-chronicles

 

Последвайте ни в Телеграм

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *