Сушата на Земята настъпва заплашително : В 9-милионния индийски Ченай водата свърши. На хоризонта са водните войни..

 В Ченай, шестият по големина град в Индия с население повече от 9 милиона човека, има катастрофален недостиг на вода вече няколко седмици. Животът в града практически е замрял: много бюджетни учреждения, както и кафенета, ресторанти и хотели са затворили врати.

Градските служби са били принудени да намалят нормалното водоснабдяване с над 40%. Климатиците в целия град са изключени, болниците не се справят с притока на пациенти, много компании са изпратили персонала си у дома.

Ръководителят на местната асоциация на IT работниците Vinot Kaligay потвърди за Би Би Си, че повечето служители на компютърните компании работят от дома си, но това не помага много на ситуацията.

„У дома водата също свърши – какво ще правим?” – вдига ръце той.

Необичайната жега, която започна в Индия в средата на май, доведе до мащабна суша, а няколко десетки човека загинаха.

На 10 юни нов температурен рекорд за юни – 48 градуса по Целзий на сянка – бе регистриран в столицата Ню Делхи. Няколко дни преди това, в град Чуру в северозападната част на Индия, термометърът показа малко над 50 градуса.

В същото време, поради глобалните климатични промени, дъждовните сезони стават все по-оскъдни и по-кратки всяка година.

Остър недостиг на питейна вода заплашва и други мегаполиси по света, включително Москва, Пекин, Истанбул, Лондон, Токио. Миналата година южноафриканският Кейптаун стана първият модерен голям град в света, където прясната вода действително спря.

Битката за вода

Жителите на Ченай прекарват по няколко часа всеки ден под жаркото слънце в очакване на цистерни с питейна вода, които властите на страната карат от отдалечени райони на щата.

По-заможните граждани купуват вода от частници, но това е твърде скъпо за жителите на гетата, където живеят над един милион човека. Както разказва един от местните жители за CNN, там са принудени да живеят с по 30-40 литра на ден цялото семейство.

За сравнение, средно американско семейство консумира около 30-35 пъти повече вода на ден.

В града нараства напрежението. Има съобщения за нападения срещу хора, които носят съдове с вода у дома си и за отвличане на камиони, каращи цистерни с живителната течност.

Градските власти се опитват да търсят алтернативни източници на вода – например, да изпомпват от местните подземни шахти. Макар те вече да са почти напълно пресъхнали, тъй като нивото на подземните води е спаднало значително поради сушата.

А и правителството не полага особени усилия за предотвратяване на пълномащабна хуманитарна катастрофа, надявайки се на началото на дъждовния сезон.

Един от федералните чиновници заяви в интервю за Би Би Си:

В тази ситуация само дъжд може да спаси Ченай.

А върховният министър на щата заяви, че журналистите непропорционално раздуват кризата.

В същото време експертите посочват, че подобна ситуация може да се случи в почти всеки голям град в Индия. Към днешна дата около 600 милиона души в страната изпитват недостиг на вода в различна степен.

У дома си в Индия едва всяко четвърто семейство има достъп до питейна вода.

Компилация по материали на : Би Би Си, АФП, Си Ен Ен, Ройтерс

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Американски учени: Задава се 35 годишна суперсуша

Поради глобалното затопляне, вероятността  югозападът на  САЩ да преживее до края на десетилетието суша е 50 процента, а  вероятността от „суперсуша“, която може да продължи 35 години се оценява на… Continue reading „Американски учени: Задава се 35 годишна суперсуша“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *