Тревожно: Магнитното поле вече не защитава Земята (видео)

На 12 май слабо коронарно изригване на слънчева маса порази Земята. Това дори не беше краткотрайно изригване, това беше откъснала се от Слънцето магнитна нишка, в облака от която попадна нашата планета.

Учените обявиха, че това събитие ще премине незабелязано за Земята. Смятало се е, че това може да причини слаби полярни сияния, но нищо повече. Как възникна тогава силната геомагнитна буря на ниво G3 (Kр7)?

 

Никой не е очаквал геомагнитна буря от това ниво! Никой не очакваше Kр индексът да достигне 7.

И когато се казва никой, става дума, че никой не го е предвидил: нито НАСА, NOAA, ESA, IPS в Австралия, а това са водещите световни служби за проследяване и прогнозиране на космическото време!

Пиковата скорост на плазмения облак от изригването е достигала 500 km/s (лилавата линия отдолу).

Това е малко по-силно от стандартния слънчев вятър, но слабо за изригване на коронарна маса. Този поток не беше плътен и изхвърлените нишки на магнетизъм едва ли биха могли да предизвикат геомагнитна буря с такава сила. Ето защо всички служби за прогнозиране на времето в космоса не бяха напълно наясно какво ще се случи.

„В историята на космическото време няма абсолютно нищо, което да ни позволи да очакваме силна геомагнитна буря от слаб плазмен поток, причинен от изригването на малка плазмена нишка“ – така „космическите метеоролози“ оправдават грешката си.

И докато самата буря G3 / KP7 не е ужасна за нашата цивилизация, фактът, че непрекъснато отслабващата магнитосфера на Земята не може да се справи с толкова слабо слънчево събитие (плазмен облак) е обезпокоителен, особено като се има предвид, че магнитното поле на нашата планета по това време беше спокойно – нямаше предишни въздействия или плазмени потоци от коронарни дупки. „

Какво стана?

Най-доброто обяснение и най-очевидното е, че магнитното поле на Земята е по-слабо, отколкото учените смятат или са принудени да казват (и ни казват). Много по-слабо и нестабилно.

Още през 2000 г. учените са знаели, че магнитното поле на Земята е загубило 10 процента от силата си от 1800-те. До 2010 г. са загубени още 5 процента. По-нататъшно ускоряване на спада на мощността се случи през последните години, 2015 и 2017 г., но ние, жителите, не бяхме запознати с данните за допълнителни загуби на мощност „на магнитния щит на Земята.

Като се има предвид последната надеждна информация, която имаме от 2010 г., магнитното ни поле би трябвало да се справи с въздействието на този слаб взрив много по-добре, отколкото всъщност се справя.

Какво ще се случи, ако следващият удар се окаже не просто слаб облак от плазма от отделена нишка на магнетизъм, а мощно изригване, насочено към Земята?

Какво ще се случи, когато в нашата посока се изстреля слънчев  залп от клас X?

Слънцето е способно на много повече, особено сега, когато продължава да набира скорост в 25-ия слънчев цикъл.

Слънчевият максимум за цикъл 25 ще настъпи едва през 2024/25, което означава, че имаме още около 4 години нарастваща заплаха.

Освен това слънчевата активност сега е изключително ниска. „Слънчевият минимум на цикъл 24“ продължава, но именно този период на преход между ниска и силна активност е най-непредсказуем и опасен. Дори и с ниска или никаква активност, Слънцето може неочаквано да произведе най-мощния взрив от клас X.

Какво означава това?

Нищо добро и дори „космически метеоролози“ признават това, като замислено пишат, че ако сериозността на това скорошно геомагнитно събитие (а какво друго?) е причинена от отслабването на магнитното поле на нашата планета, тогава ние няма да оцелеем при предстоящия 25-и цикъл на „Активно Слънце с много активни зони (слънчеви петна).

Магнитното поле на Земята, нашият единствен щит, който защитава целия живот на планетата от разрушителната космическа радиация и мощни слънчеви изригвания, вече не работи. Той дори не може да отразява хвърлена върху нас топка, а какво ще се случи, когато летят не меки топки, а куршуми или снаряди? Сравнението е ясно на всички, за да се разберат последствията.

А по това време на Слънцето скоро ще се появи друго петно ??(активна зона). Космическият кораб STEREO-A на НАСА наблюдава ултравиолетова гореща точка на далечната страна на Слънцето – вероятно слънчево петно. Ако е така, активните зони, способни на мощни изригвания, ще се завъртят над югоизточния край на Слънцето този уикенд.

От днес целият живот на планетата Земя не е защитен от огнища с нищо. Това е просто лотария. Въпросът не е дали ще има (изригване) или не, единственият въпрос е колко мощен ще бъде и дали ще бъде насочен към Земята.

earth-chronicles

Related Posts

One thought on “Тревожно: Магнитното поле вече не защитава Земята (видео)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *