Все повече жени се отказват от естественото раждане

Все повече родилки в света се отказват от естественото раждане в полза на цезаровото сечение

Днес около 20% от всички бебета в света се раждат с операция. До 2030 г. цифрата ще се увеличи до 30%.

Експертите обаче твърдят, че всяка такава операция крие рискове както за майката, така и за бебето. Ето защо не трябва да се прибягва до процедурата ненужно, съобщават от СЗО.

По-рано цезарово сечение се е извършвало само в случаите, когато жената не може да роди естествено: здравословни проблеми, тесен таз, преждевременно раждане и др.

Директорът на СЗО по сексуално и репродуктивно здраве Ян Ескю казва, че днес все повече случаи са без медицински показания …

В развитите страни само 8% от всички бременни жени прибягват до цезарово сечение. В Африка дори по-малко – 5%. Най-висок процент на операции има в Латинска Америка, където почти 43% от жените отказват да раждат по естествен път. Високи показатели има също в Египет, Доминиканската република, Кипър и Бразилия.

Жените в различните страни споделят причините за избора си: културни норми, финансиране от здравеопазването и др. Авторите на новия доклад на СЗО са представили всички аспекти и фактори, влияещи върху растежа на тази тенденция. Може би това се дължи на липсата на информираност сред бременните жени и те не знаят рисковете от такава операция.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *