Жребият на нашата Съдба

Древните философи са отъждествявали Съдбата на човека с пътя, по който се движи Колесницата на душата.

Какъв е нашият път? Кой кара тази колесница? И можете ли да промените съдбата си? Нека се опитаме да разберем тези възвишени и толкова важни въпроси на битието.

Съдбата е пътят, по който се движи Колесницата на душата. Така учи философът Платон. Ние не избираме пътя; почти не избираме. Преди раждането душата ни е избрала жребий, там е описан нашия път на Съдбата.

За да подобрите съдбата си, трябва да се научите как да управлявате Колесницата на душата

Но можете да го изминете по различни начини. Можете да попаднете в катастрофа и да излетите от пистата. Можете да смажете всички по пътя си. Можете да се пътувате, без да следите пътя. Можете да пътувате, като спазвате правилата за движение и се наслаждавате на пътуването. Да трупате впечатления и знания …

Можете да пристигнете на финала като победител. Можете да бъдете добродетелен човек. И да вземете награда. Това е пътят на Съдбата.

Главното нещо е да управлявате колесницата си. Името на водача е Разум. Има два коня, впрегнати в колесницата. Един благороден, но яростен. Той се казва Воля.

Ако чувството за справедливост е оскърбено, ако злото атакува и триумфира, Волята принуждава човек да върши морални постъпки, въпреки удобството или личните желания.

Яростният кон ни води към истината и доброто, кара ни да се присъединим към онези, които служат на идеята за Доброто. Волята е тази, която ни принуждава да извършваме неизгодни действия, да се борим за висши ценности.

Но Разумът трябва да управлява Волята. Борбата трябва да бъде разумна, осъзната и своевременна.

Вторият кон са нашите желания и влечения. Това е Страст. Искаме да ядем, пием, да се влюбваме, да сме жадни за богатства, да гравитираме към удоволствията. Това е естествено; но конят на Страстта трябва да се подчинява на Разума и да си сътрудничи с Волята. Тогава Колесницата на душата правилно ще се носи по пътя на Съдбата. И човекът ще бъде хармоничен. Той ще живее правилно, в хармония с душата си и със съдбата си.

Възможно е и е необходимо да се подобри съдбата на човек. Богинята на съдбата предупреждава за това, когато раздава жребия на душите преди раждането. Но никой не я слуша, в това е същността. Първо се избира жребий – например богат човек или владетел.

И чак тогава се чете написаното с дребен шрифт; различна допълнителна информация. Приятелите ще предадат, вие ще убиете децата си и всякакви такива ужаси. И негодуват! И не слушат обясненията на богинята за добродетелта, за необходимостта да се мисли правилно и да се избере пътят на доброто, за това как да се управлява колесница …

Хората обвиняват жребия, боговете, пътя, обстоятелствата, но никога себе си и своя избор. Ето защо те са нещастни.

На това е учил Платон. Съдбата може да се подобри, ако се научите да управлявате Колесницата на душата. Трябва да започнете с мисли, те пораждат действия и действията определят съдбата. Дори и на лош път можете да пътувате добре, умело и да спечелите награда.

А можете да излетите извън пистата и на красивата автомагистрала.

Не всичко зависи от нас. Но много зависи от нас. И можете да се запитате: всичко с нашия колесничар и два коня всичко ли е наред? Какво може да се коригира и подобри в съдбата? Много. Просто трябва да се научите да карате колесницата си …

econet

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *