Сърце на прасе започна да бие в живо човешко тяло

Сърцето на генетично модифицирано прасе е трансплантирано на човек

Безпрецедентна 7-часова операция извършиха хирурзи в Медицинския център на Университета на Мериленд в САЩ. Те успяха да докажат, че органът на животното продължава да функционира в тялото на реципиента, като не е имало незабавно отхвърляне.

На 57-годишния Дейвид Бенет е отказано правото на донорско сърце.

„Изборът беше прост“, каза той, „или да умреш или да получиш животински орган“.

Бартли Грифит, който извърши операцията, е доволен от работата си:

Операцията, която се проведе е изключително важна, защото досега нямахме източник за заместване на човешки органи. Много хора, поради липса на донорски сърца, просто не са включени в списъка с кандидати за трансплантация, поради възраст или други причини.

Бартли Грифит
Хирург в Медицинския център на Университета на Мериленд

Американският медицински регулатор (FDA) издаде разрешение за провеждане на уникална операция в новогодишната нощ. В същото време експертите все още са предпазливи при оценката на дългосрочните шансове на Дейвид Бенет за оцеляване.

Генетичната модификация на прасето донор е направена за да не произвежда вид захар, който присъства във всички свински клетки и причинява незабавно отхвърляне на трансплантирания орган.

Модификацията беше извършена от компанията Revivicor, която преди това предостави свински бъбрек, който хирурзите успешно свързаха с кръвоносните съдове на пациент с мозъчна смърт в Ню Йорк миналия октомври.

Близо 110 000 американци в момента са в списъка на чакащите за трансплантации, според официалните данни. Повече от 6000 от тях всяка година не доживяват до желаното разрешение.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *