Киборгите ще заменят хората и ще създадат своя собствена цивилизация, предупреждава футуролог

Хората са единствените интелигентни същества на Земята или поне така смята официалната наука. Въпреки това, много експерти смятат, че развитието на интелигентни машини може да доведе до драматични промени.

Според Джеймс Лавлок, британски футуролог, киборгите ще изградят свой собствен свят и човечеството може да изчезне от нашата планета, съобщава nbcnews.com.

Според Лавлок, автор на новата книга Novacene, самодостатъчните и осъзнаващи себе си киборги ще бъдат потомци на съвременни роботи и системи за изкуствен интелект. Британецът предрича нова ера, в която машините ще управляват Земята.

Предсказанията му обаче не предполагат кървава война между хора и интелигентни роботи, нито сливане между хора и машини.

Джеймс Лавлок разглежда този проблем от биологична гледна точка – днешните компютри вече могат да обработват данни много по-бързо от нас, а машините на бъдещето ще бъдат още по-добри и ще станат милиони пъти по-умни от хората.

В крайна сметка киборгите ще ни надминат интелектуално и ще създадат свой собствен свят, в който човекът ще бъде сведен до подчинена роля и, може би, дори излишен.

Джеймс Лавлок счита, че киборгите могат да трансформират Земята, за да бъдат по-приятелски настроени към нея. Не е известно обаче дали новият свят все още ще бъде приятелски настроен към хората.

Лавлок предвижда киборгите да запълнят всяка еволюционна ниша на планетата.

„Мисля за киборгите като за различна сфера на живота“, казва той. „Те ще се отнасят с нас по същия начин, по който ние самите, като животинското царство, се отнасяме към растенията.

Как ще изглеждат киборгите?

На този въпрос Лавлок отговаря колебливо, защото вярва, че те ще променят основните правила на дизайна по начин, който ние – незначителните хора – не можем да си представим.

„Киборгите ще започнат всичко от нулата“, пише той в книгата си. Той предполага, че може да изглеждат като сфери, въпреки че добавя: „Възможно е изобщо да нямат форма“, съществуващи предимно като виртуални форми в компютрите.

Също така не е известно как ще завърши нашата човешка цивилизация – дали ще бъде слаба, неприспособена към промени или просто унищожена от развиващите се машини.

Британският футуролог прогнозира, че настъпването на ерата на киборгите ще бъде последният етап от живота на Земята, който може да отнеме милиард години.

Когато условията на Земята не са благоприятни за оцеляването на синтетичния живот, машините ще се разпространят и ще населят други планети.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *