Потресаваща анимация показва истинския мащаб на нашата Слънчева система

Понякога е необходима анимация, за да се разбере – или поне да започне да се разбира – невероятното разнообразие от светове, които съставляват нашата Слънчева система.

Такава анимация е създал планетарният астроном Джеймс О’Донохю от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

Той публикува кратка анимация, която започва с планетата джудже Церера, след това прескача към обектите в Слънчевата система (включително Земята) и накрая увеличава мащаба, за да се види Слънцето.

Дори ако знаете относителните размери на всички обекти в Слънчевата система, моментът, в който Юпитер и Слънцето се появяват в полезрението, ще бъде много впечатляващ – може би никога не сте осъзнавали колко бързо се върти Юпитер спрямо Земята.

Препоръчваме да отделите малко време, за да гледате въртящите се кълба. Видеоклипът е дълъг само 45 секунди, но е толкова хипнотизиращ, че ще го гледате няколко пъти – досега е гледан около 8 милиона пъти.

Размерите, наклоните и завъртанията в това видео са верни на мащаба, въпреки че, разбира се, оформлението е променено – всички планети и звезди, които виждате, са преместени по-близо една до друга, за да се поберат в един видеоклип.

Ако искате да знаете някои от числата зад анимацията, то нашата планета е широка 12 742 километра или 7 918 мили. Юпитер има диаметър от 139 820 километра или 86 880 мили.

Слънцето е с диаметър около 1,39 милиона километра (863 706 мили), така че е около 10 пъти по-голям от Юпитер и повече от 100 пъти по-голям от Земята по отношение на разстоянието.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *