Човешката ДНК може да съдържа послание от извънземна цивилизация

Не чакайте „обаждане“ от извънземните – според експерт от Австралия най-вероятното място да открием извънземно съобщение е в нашата ДНК.

Професор Пол Дейвис от Австралийския център по астробиология към университета Макуори в Сидни смята, че космическа „поздравителна картичка“ може да има във всяка човешка клетка. Кодираното съобщение може да бъде открито и прочетено само когато човечеството достигне технологията, способна да открие и дешифрира съобщението.

В статия за New Scientist Дейвис изразява убеждението си, че идеята заслужава сериозно разглеждане.

Повече от 50 години астрономите претърсват космоса с радиотелескопи, надявайки се да уловят сигнал от извънземна цивилизация. Досега търсенето не е открило нищо. Дейвис отхвърля идеята, че извънземните, които може да са стотици милиони години пред нас в технологично отношение, предпочитат да комуникират по радиото, като неправилна.

По-привлекателна стратегия, казва той, може да бъде да се предоставят на хората артефакти, които те могат да намерят, когато достигнат определено ниво на развитие в своята наука.

Но да се гарантира запазването на такъв артефакт за може би милиони години не е лесна задача, така че най-доброто решение би било да се запише информация в човешкия геном, така че да се запази, докато човекът съществува.

Един от начините да направите това може да бъде чрез доставяне на чужди вируси, които могат да заразят клетки с ДНК, съдържащи съобщения, каза Дейвис.

Учените наскоро откриха големи последователности от „боклук“ в ДНК, които не съдържат гени и изглеждат много стабилни.

Ако извънземните са изпратили съобщение до земните организми, тогава това със сигурност е мястото, където трябва да се търси“, казва Дейвис.

Компютърът може да се използва за търсене на очевидни, привличащи вниманието модели в тези региони на ДНК, казва той. Ако последователност от ненужни ДНК единици се покаже като масив от пиксели на екрана и произведе просто изображение, „презумпцията за фалшификация би била неизбежна“.

ДНК кодът е достатъчно голям, за да побере роман с приличен размер или възхода и падението на извънземна цивилизация.

Дейвис добавя: „Опитите за преосмисляне на извънземните комуникационни стратегии са изпълнени с несигурност, така че трябва да опитаме всичко, което можем да си позволим. Истината може да е някъде там. Или може би „истината е някъде наблизо“.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *