Извънземните могат да преместват планетите от Слънчевата система, твърдят астрономи

Планетологът Матю Клемент от Лабораторията за Земята и планетите на Института Карнеги и колегите му твърдят, че извънземните могат да ни предупредят за тяхното присъствие, като преместват планетите. Това съобщава Daily Star.

Експерти твърдят, че извънземна цивилизация може да организира цели слънчеви системи с планети. Освен това може да бомбардира луни и планети с астероиди, за да промени орбитите им и по този начин да покаже присъствието си, казват планетолозите учени.

Според астронома Матю Клемент това амбициозно планетно разместване ще даде възможност на извънземните да рекламират присъствието си пред нас.

В скорошна статия, публикувана в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Клемент и колегите му предполагат, че една достатъчно мощна и мотивирана извънземна цивилизация може да създаде цели слънчеви системи с планети.

Планетолозите смятат, че това може да се направи с обект с размерите на астероид. За да направят това, ще бъде достатъчно да го насочат към правилния курс, за да повлияят на други планети с гравитационни удари, като постепенно ги преместват в различни орбити.

„Наистина се случва“, каза Клемент. „Ние сме напълно уверени, че гигантските планети на Слънчевата система са се променили значително, откакто са се образували, тъй като многократно са летели наоколо с отломки и неща като Плутон.“

Учените смятат, че извършването на подобно нещо не е съвсем в сферата на научната фантастика. Клемент казва, че вече има силни спекулации относно използването на гравитационни трусове от друг малък обект, за да насочат астероида към по-близка минна орбита.

И сега използваме същия принцип, за да изстрелваме космически кораби в по-далечни орбити (или да ги изпращаме да летят извън Слънчевата система).

„Ще отнеме милиони години за един астероид или множество астероиди, за да преместят обект с размер на планета на [необходимото] разстояние“, казва Клемент. „Но ако сте по-напреднала цивилизация, може би бихте могли да помислите за времеви мащаби по-малки от милиони години.“

Една технологично напреднала извънземна култура може да намери начин да приложи гравитацията към цяла планета, за да промени нейната орбита.

Въпреки че ни е трудно да си представим как да направим това, Клемент казва, че по отношение на нуждите от чиста енергия всяка цивилизация, която е достатъчно технологична, за да оползотвори по-голямата част или цялата енергия на своята звезда, би могла да го направи за малко повече от две (земни) години.

„Струва си да се има предвид, че всяка цивилизация може да излъчва информация за себе си само за кратък период от време“, казва Клемент.

Някои технологии може да надживеят създателите си – например, нашите радиопредавания ще се разпространяват в космоса дълго след като ние си отидем, а сателитите Lageos (чифт лазерни рефлектори в много стабилни орбити на 5900 километра над Земята) вероятно ще останат в орбита по-дълго, отколкото Земята бъде обитаема.

 

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *