Марсоходът Perseverance откри първите признаци на живот на Марс

НАСА съобщи, че марсоходът Perseverance е анализирал най-богатите на органични проби проби на Марс и те може да са повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

Повече от година след изследване на кратера, за който учените смятат, че е древно езеро, се оказа, че марсоходът Perseverance най-накрая може да е открил нещо интересно.

НАСА съобщи на брифинг, че марсоходът е събрал най-богатия на органични вещества материал от кратера.

Това обаче не означава, че там може да има живот. Засега означава само, че може да има шансове за някои уникални открития, когато тези проби пристигнат на Земята. Марсоходът е събрал четири проби от древна речна делта, за която се смята, че е обещаваща по отношение на намирането на признаци на древен микробен живот.

„Намерихме пясъчник, съдържащ зърна и скални фрагменти далеч от кратера на езерото Джезеро, и кални камъни, съдържащи интересни органични съединения“, заяви ученият от проекта Perseverance Кен Фарли.

Какво откри марсоходът Perseverance?

Известно е, че органичните молекули съдържат различни съединения, състоящи се главно от въглерод и обикновено включват водородни и кислородни атоми. Тези молекули съдържат също азот, фосфор и сяра. Присъствието на тези специфични молекули се счита за потенциален биосигнал, който може да е показателен за съществуващ в далечното минало биологичен живот.

През юли марсоходът проби дупка в скалата, която е на милиарди години. Скалата, наречена Wild Cat Ridge, се е образувала преди милиарди години, когато кал и фин пясък се утаяват в езеро с изпаряваща се солена вода. Марсоходът изследва някои от повърхностите на хребета Wildcat Ridge, сканирайки обитаеми зони за наличие на органична материя и химикали.

Той откри клас органични молекули, които корелират със сулфатните минерални молекули. НАСА каза, че сулфатните минерали, открити в седиментни скални слоеве, могат да предоставят важна информация за водната среда, в която са се образували.

В далечното минало пясъкът, калта и солта са били отлагани в условия, при които животът е могъл да процъфтява тук. Важното е, че веществото, открито в седиментната скала, е подобно на това, открито на Земята с вкаменелите останки от древен живот, добави Фарли.

Учените с нетърпение очакват проби от скалите да пристигнат на Земята. Това може да се случи през следващите 10 години, тъй като вече е стартирана глобална програма за донасяне на проби от Марс.

По-рано разказахме за удивителната находка на марсохода, който откри необичаен фосил, наподобяващ египетски сфинкс.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *