Древен извънземен живот се крие сега под повърхността на Марс

Това вече твърдят и учени

Откриването на вулканична активност на Марс означава, че източник на топлина под марсианската повърхност би могъл да осигури точните условия за живот на микроби.

За откритието се съобщава в научното издание Nature Astronomy.

Преди десетилетия учените вярваха, че може да има живот на Марс, но нови изследвания подкрепят идеята, че в древни времена извънземни са можели да живеят дълбоко под повърхността на Марс.

Под северните равнини на Червената планета учените са открили гигантски 4000-километров резервоар от разтопена скала, който осигурява точните условия, в които е известно, че микроби виреят на Земята.

Откриването на тази вулканично нагрята среда е най-окуражаващата новина за изследователите, които търсят живот в Слънчевата система.

Съавторът на новото изследване, професор Джеф Андрюс-Хана, казва: „Микробите на Земята процъфтяват при тези условия. Това може да е вярно и на Марс.“

Колегата му д-р Адриан Броке добавя: „Нашето изследване представя достатъчно доказателства, сочещи наличието на колосален активен мантиен шлейф на днешния Марс.

Марс отдавна се смяташе за геологично „мъртва“ планета, тъй като не е имало земетресение или вулканична дейност през последните 3 милиарда години. Ново проучване предполага, че четвъртата планета от Слънцето е много жива.

Професор Андрюс-Хана каза: „Имаме сериозни доказателства за активността на мантийната сфера на Земята и Венера. Но това е неочаквано за толкова студена планета като Марс.“

Сега учените стигнаха до извода, че на Марс все още продължава вулканична дейност, което потенциално създава благоприятни условия за живот на микроби.

Д-р Брук: „Огромната вулканична активност в началото на историята на планетата доведе до образуването на най-високите вулкани в Слънчевата система и покри голяма част от северното полукълбо с вулканични отлагания.“

Регионът Elysium Planitia е близо до екватора на Червената планета. За разлика от други вулканични региони на Марс, които не са показвали значителна активност от милиарди години, тук са се случвали големи изригвания през последните 200 милиона години.

Професор Андрюс-Хана отбелязва, че екип от изследователи по-рано е открил доказателства за най-младото вулканично изригване, известно на учените в района на Елизиум Планития.

„Това беше малко изхвърляне на вулканична пепел преди около 53 000 години, което по същество е вчера в геологично време“, каза тя.

Д-р Брук: „Ние знаем, че на Марс няма тектоника на плочите, така че проучихме дали дейността, която наблюдаваме в района на Cerberus Fossae, може да е резултат от мантийна струя.“

Изследователите са получили данни от сеизмичните данни, записани от спускаемия модул InSight, който кацна на Червената планета преди четири години. Оказва се, че InSight е кацнал точно върху активен мантиен шлейф.

Откритието, за което се съобщава в Nature Astronomy, излиза извън рамките за обяснението на мистериозната сеизмична активност на Марс.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

One thought on “Древен извънземен живот се крие сега под повърхността на Марс

  1. Благодаря за тази информация…
    И какво се оказва, че на Марс вероятно има живот..!?
    А тук на Земята се набирах доброволци за отлитане на Марс…. много интересно ще се получи при срещането на земляните и извънземните…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *