Марсоход на НАСА засне потресаващ „син залез“ (снимка)

Такива снимки помагат на учените да изследват състава на марсианската атмосфера.

Марсоходът Perseverance на НАСА е уловил рядък, странен „син залез“ над хоризонта на Червената планета. На снимката можете да видите Слънцето да залязва под марсианския хоризонт и да свети в странен, студен синкаво-зелен цвят, докато небето над Червената планета започва да потъмнява.

Изображения на изгреви и залези, направени от роувъри на Червената планета, не само показват необичайността на далечната планета, но и помагат на учените да проучат състава на марсианската атмосфера, пише The Independent.

Тези цветове се появяват, защото много финият прах е точно с правилния размер, за да позволи на синята светлина да проникне в атмосферата малко по-ефективно. Когато синята светлина се разпръсне от прах, тя остава по-близо до Слънцето, отколкото другите цветове на светлината. Останалата част от небето има цвят от жълто до оранжево, защото жълтата и червената светлина се разпръскват по небето, вместо да бъдат погълнати или да останат близо до Слънцето“, обясни по-рано атмосферният учен Марк Лемън от Тексаския университет A&M в САЩ.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *