Апокалипсисът на вечния лед: 93% от хората могат да изчезнат до 2100 г.

Международен екип от учени направи изумителна прогноза: по-голямата част от подповърхностната вечна замръзналост на Земята може да изчезне до 2100 г.

Тази тревожна прогноза се основава на анализ на съвременни климатични модели във връзка с климата на планетата преди 3 милиона години. Експертите са установили, че обемът на повърхностната вечна замръзналост може да бъде намален със зашеметяващите 93% в сравнение с прединдустриалните нива. Тази прогноза се основава на най-сериозния сценарий за затопляне, очертан в последния доклад на Междуправителствения панел по изменение на климата.

Проучването, публикувано наскоро в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, е ръководено от Donglin Guo от Китайската академия на науките и Университета за информационни науки и технологии в Нанкин. Изследването включва учени от различни страни, включително САЩ, Русия, Великобритания, Германия, Япония, Канада, Холандия, Франция и Швеция.

Последствията от изчезването на вечната замръзналост са огромни. Почетният професор Владимир Романовски от Геофизичния институт на Университета на Аляска Феърбанкс, един от съавторите на изследването, предупреждава, че „загубата на това количество повърхностна вечна замръзналост през следващите 77 години би имала широко разпространени последици за човешкия поминък и инфраструктура , глобалния въглероден цикъл, а също и за повърхностната и подземната хидрология.“

За да разберат по-добре възможния бъдещ сценарий, учените сравняват прогнозираното бъдеще на Земята с топлия период от средата на плиоцена, който се е състоял преди приблизително 3 милиона години. Този период е важен, защото е най-скорошният продължителен период на глобално затопляне в геоложката история на планетата.

Симулациите на климата на топлия период от средата на плиоцена са много подобни на климатичните прогнози за края на този век в рамките на пътя на развитие, задвижван от изкопаеми горива, описан в доклада на IPCC. Този път се смята за най-мрачния от петте представени за бъдещето на обществото.

Десет компютърни модела прогнозират, че Земята ще загуби около 77% от своята почти повърхностна вечна замръзналост до 2100 г., ако температурите на повърхностния въздух се повишат с 13,5 градуса по Фаренхайт.

Проучването се фокусира изключително върху повърхностната вечна замръзналост, тъй като е по-малко устойчива на затопляне на климата от дълбоката вечна замръзналост. Според получените прогнози до 2100 г. подповърхностната вечна замръзналост може да остане само в Източносибирската планина, Канадския висок арктически архипелаг и северна Гренландия – приблизително същото, както е било в топлия период от средата на плиоцена.

Тази прогноза е още един тревожен сигнал за състоянието на климата на Земята. Загубата на подповърхностна вечна замръзналост има далечни последици за човешките общества, екосистемите и въглеродния цикъл на планетата. Трябва да се предприемат спешни действия, за да се предотврати по-нататъшното затопляне и да се защити бъдещето на нашата планета.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *