Трансплантация на душа? Да, възможно е

Възможно ли е да се трансплантира … душа? Въпросът всъщност не е толкова парадоксален, както изглежда на пръв поглед. Защото напредъкът на медицинската наука в последните 30 години е толкова стремителен, че вчерашните чудеса днес са  нещо обичайно.

Трансплантацията на сърце е  фантастично предположение от преди няколко десетилетия!  Сега се прави и  в провинциалните  болници. Рутина, така да се каже, и баналност …

И все пак от време на време се появяват истории, които карат всички да се замислят: Не, това, не е  „рутина“ или „баналност“! Това е  сърдечна трансплантации най-важният орган! Една от тези мистични истории стана известна през април 2013 г.

Във Видалия, щата Джорджия,  живял  69-годишен мъж на име Сони Греъм. Той бил  женен за жената, която обича, и очевидно щастлив. И изведнъж – се застрелва! Както се казва, изведнъж, без причина,  без никакви признаци на стрес или депресия, без никаква външна намеса …

Както разказал  Грег Харви, агент от Бюрото за разследване, Сони Греъм е намерен в двора на дома си във  вторник, 1 април, а  единствената рана е от пушката му, насочена в  гърлото.

Този случай вероятно щеше да остане само още една необяснима трагедия, ако не беше фактът, че преди 12 години, на г-н Греъм е трансплантирано сърце от човек, който също се е застрелял – при идентични обстоятелства.

Историята става още по-интригуваща, когато става известно, че скоро след трансплантацията, Сони Греъм издирил вдовицата на донора на сърцето си и   веднага се влюбил в нея, а  след това  се оженил за нея.

Това била дълбока и страстна любов, която превзема човек  напълно, и дори потиска неговия ум. Всички роднини считали, че това е ръката на съдбата …

Разбира се, ортодоксалните учени твърдят, че сърцето е само един от органите на тялото, дори и най-важният, но това е просто помпа, и няма никаква връзка с душата и паметта. Душата и паметта  е по-вероятно да са  в главата,  в човешкия мозък. Само че  на  света на много хора, които въобще нямат мозък, като например холандецът Ян Херлинг, но това не им попречи не само да мислят, но и да чувстват.

Паметта и и част  от душата се предават не само със сърцето

И ето кое  е най-порзаителното –  учените все по-често се сблъскват с феномена, че след трансплантация на различни органи (не е задължително да е сърцето), пациентите наследяват от донора индивидуалните черти на характера им и тяхната памет.

Професор Хари Суорц описва случай, в който на едно момиче е  трансплантирано сърце от трагично загинал в автомобилна катастрофа  млад мъж, много талантлив, способен да свири на  много музикални инструменти, да композира музика и да пише стихове.

В една от песните му имало стих „Даниела, моето сърце е  Твое“ А това име всъщност носи момичето, което получава неговото  сърце. Но още по-странен се оказва фактът, че когато тя за първи път чува тази песен,  казва, че я  знае и е в състояние дори да я изпее.

А у друг човек, получил сърце от донор – цигулар, внезапно избликва  любов към класическата музика и дори изразява  желание да се научи да свири на цигулка, въпреки че е бил много далеч от света на класическата музика.

Но още по-поразителен е  случаят с  американката Мери Грекхъм,  която получава донорско сърце от 45-годишаната  Вирджиния Симпсън. След операцията нещо изведнъж започва да я притегля към малкия град Mиловице, който се намира на четиридесет километра от Прага. Защо ли?

Но  след като пристигна в този малък град Мери разбира, че познава всички улици и алеи, все едно , че някога е  живяла тук.

Връщайки се обратно в САЩ, тя прави запитване  за своя донор и научава, че Вирджиния Симпсън е родена в Mиловоце  и е  прекарала там детството и младежките си години. Очевидно,   вече като американка, Вирджиния често си е спомняла и е тъгувала за родната си земя, и тази носталгия я предава със  сърцето си на  Мери.

Не случайно в Китай, например, има служба за проследяване на съдбата на получателите на  донорски органи. С каква цел, не е ясно, но в тази страна  много сериозни се отнасят към факта, че хората, заедно с донорските органи, получават частици от  паметта и от  душата на предишните собственици.

Въпреки че учените все още не могат да кажат къде  точно се съхраняват паметта и душата, но и има доста смела теория в това отношение, според която всичко това се съдържа във всяка клетка на човешкото тяло с нейната уникална ДНК (между другото, сега на базата на ДНК се разработват  фантастични по обем носители на информация, в сравнение с които съвременните твърди дискове ще изглеждат като детска игра).

Ако е така, тогава трансплантацията на какъвто и  да е  орган трансплантира на  получателя и определена кармична тежест от неговия донор. И това е единственият начин да се обяснят  всички фантастични събития, които се случват на хората, след като им бъдат трансплантирани сърце, черен дроб, бели дробове и така нататък …

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.