Предстоящо: Климатичните войни

Британски учени прогнозираха, че изменението на климата може да доведе до нови въоръжени конфликти. Своите страхове климатолозите от International Alert са изложили в доклада „Климатични конфликти“  (Climate of Conflict), който ще бъде публикуван  тази седмица.

„Намаляване на обработваемите площи  ще доведе до местни въстания“.

Според изследователите, повече от сто страни са изправени пред политически хаос и масова миграция, в резултат на глобалното затопляне.

2,7 милиарда души от 46 страни, са изложени на риска да умрат във въоръжени конфликти и войни, причинени от изменението на климата.

Други 56 държави са заплашени от политическа дестабилизация. С тези неутешителни прогнози излязоха британски климатолози. В картата на риска попада и Русия. Експерти в областта на климатичните промени и предсказват гражданска война.

Британските учени са стигнали до извода, че промените в климата, причинени от ерозия на почвата, покачването на морското равнище, топене на ледниците и увеличаващите се унищожителни бури,  ще доведат до нови огнища на войни и социални сътресения в голяма част от Африка, Азия и Южна Америка. Дори Европа е изложена на риск.

„Изменението на климата ще създаде предпоставки за кървави  конфликти, което от своя страна ще намали благосъстоянието на обществото и способността му да устои на последиците от климатичните промени“ – се казва в доклада.

Най-лошото от всичко е, че държавите ще бъдат лишени от средства и липсата на стабилност, която ще попречи да се справят с глобалното затопляне, допълва генералният секретар на организацията Дан Смит.

„От покачването на морското равнище ще пострада Холандия, – казва той в интервю за Observer. – И само защото тази страна има достатъчно ресурси за ефективно противодействие, тя не е застрашена от военни конфликти „.

В много други страни положението е много по-зле.

Перу се обезпечава с питейна вода предимно от топенето на ледниците. Но до 2015 г. глобалното затопляне ще унищожи почти всички ледници и липсата на питейна вода ще изпитват 27 милиона души.

Друга заплаха е надвиснала над Бангладеш. Там,  по данни на International Alert, свързаната с изменението на климата  миграция,  вече води до кървави сблъсъци.

Сушата през лятото, в съчетание със зачестилите наводнения в крайбрежните райони, които са предизвикани от все по-страшни циклони,   унищожава земеделски земи.

Смята се, че повечето европейски нации са достатъчно устойчиви, за да се справят с глобалното затопляне. Изключение правят балканските страни.

Например, политическата ситуация в Сърбия и Черна гора, в резултат на войните се е влошила. Тъй като температурата ще се повишава, а обработваемите площи ще намаляват, пренаселеността ще води до насилие, което властите няма да може да ограничат, смята „Гардиън“.
Британски изследователи смятат, че изменението на климата ще се отрази и в Русия.

Руските експерти в тези оценки са по-предпазливи. Според заместник-директора на Института за глобалния климат и екология Росгидромета и РАН  Юрий Анохин, изменението на климата  без съмнение, засяга природните ресурси, но и да се плашат хората с войни не си струва.

„Опитвам се да стоя  настрана от такива прогнози и заплахи: Разбира се, въздействието на изменението на климата оказва влияние върху водните и земни  ресурси. Но да говорим за война – това е прекалено „- заяви пред вестник „Взгляд“ Анохин.

Ръководителят на програмата „Климат и енергетика“  на Руския   фонд за дива природа Алексей Кокорин заяви пред „Взгляд“, че британските му колеги преувеличават, и че те са водени от желанието да се привлече вниманието към този проблем.

„Ако  глобалната промяна на температурата не успее да се задържи  в рамките на 2 градуса, това ще доведе до сериозни засушавания от Португалия до източната граница на Казахстан, ще пострадат Африка и Индия. Именно това може да засегне няколко милиарда човека „, – смята Кокорин.

И ако за война се говори прекалено много, тогава принудителната  миграция е съвсем разумна. Ако емисиите на парникови газове не бъдат намалени поне 2 пъти, този ефект след няколко десетилетия, ще доведе до масови миграции.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *