НАСА ще изпрати експедиция с астронавти на астероид

asteroidНАСА  готви в обозримо бъдеще кацане на свои астронавти на астероид. Това съобщи на  пресконференция помощник-директорът на НАСА  Робърт Лайтфут.

Решението за експедицията се очаква в началото на 2015. Самата мисия ще се реализира не по-рано от десет години. Цената на експедицията се оценява на $ 1,25 милиарда.

Според сценария на космическата одисея, кацането  на астронавти ще се предшества от „изтегляне“ на малко небесно тяло на  стабилна окололунна орбита. За да се направи това, специален автоматичен апарат  ще хвърли метална мрежа върху  малък астероид с диаметър до десет метра или фрагмент от небесно тяло „с размерите на голям скален блок“ и ще го вземе на буксир. Тази част от оепрацията трябва да бъде завършена около 2020 г.

Около 2025 г. американската космическа агенция разчита да  изпрати на новия лунен сателит  експедицията с астронавтите. НАСА планира да използва за това кораб „Орион“, който  извърши  изпитателен полет на 5 декември.

Авторите на проекта смятат, че експедицията ще реши два проблема: ще помогне в подготовката на пилотирана мисия в дълбокия космос и ще позволи да се разработят мерки за противодействие на заплахата от астероиди.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *