Настройката „Това, което не ни убива, ни прави по-силни“ е пълна измама

Високото самочувствие би трябвало  да ни излекува от страхове и скованост, но лекарството понякога е по-вредно от самата болест. Нека да разгледаме внимателно  вредните митове в популярната психология.

1. Високото самочувствие е  залог за успеха

Чуваме от люлката, че хората, които не са уверени в своите ценности, нищо няма да постигнат в живота. За щастие, авторите на психологическите ръководства са открили чудесен начин за  повишаване на самочувствието. Ние трябва само да  използваме самоубеждението, например, всяка  сутрин да повтаряме пред  огледалото радостните лозунги: „Аз съм един изключителен човек“, „Имам неограничен потенциал“, „Аз съм способен да направя много повече.“

Може би е по-добре да се послушат канадските психолози от Университета  Ватерло в Онтарио, според които поради оптимистични изказвания по техен адрес,  комплексираните хора след миг на еуфория се чувстват още по-зле. Mантрите  в духа на „Чувствам се добре! Чувствам се вълшебно“ могат да доведат до вътрешно противоречие: в действителност, аз не искам нищо, и аз, в най-добрия случай съм посредствен.

Зависимостта между удовлетвореността от себе си и постиженията в областта на образованието, работата или спорта – това е факт, но  работи обратно на начина, по който биха искали  професионалните мъдреци от телевизора, списанията и някои центрове за тренинг. Това  се доказва от междукултурен експеримент с решаване на тестове по математика.

Най-добре се справили с тях азиатците, въпреки че те не се възприемали толкова позитивно както американците. Трудно е да не се съгласим със социалния психолог професор Вилхелмина Восинска: «Смята се, че високото  самочувствие допринася за успеха ви. Междувременно, често е обратното: необходимо е да се постигне успех, за да се появи високо самочувствие „.

2. Комплексите създават патологии

Негативното самовъзприемане подтиква хората към  агресия и нарушения на законите, убеждават различни  учители по самореализация. Нищо подобно, твърди американският социолог Мартин Санчес-Яновски, който в продължение на 10 години наблюдава членове на бандитски групи.

Той открил, че повечето от тях се отличават  с високо самочувствие, склонност към самохвалство и раздуто  его. Както Люк Удман,  който на  16 години  убива майка си и двама свои приятели. Експертизата на психолозите констатира, че той притежава  типични нарцистични черти, извънредно самочувствие и арогантност.

Високата самооценка би  трябвало да бъде лек за престъпността и други патологии – алкохолизъм, безработица, нежелана тийнейджърска бременност. В същото време, тя е причина за (или най-малкото е катализирала)  повечето етични и социални проблеми.

„Важно ли е да има човек високо мнение за себе си?“ – размишлява американският писател Динеш Д’ Соуза. „Аз не съм сигурен. Когато ме обхваща усещане за самонадеяност, в съзнанието ми веднага звъни звънец, защото знам, че скоро ще направя нещо глупаво. „

3. Най-важното – да бъдеш верен на себе си

Убеждението в собственото  съвършенство – далеч не е всичко. Трябва да приемаме себе си напълно, дори и когато правим, например, съмнителни постъпки в морален план. Само тогава животът ни ще бъде напълно щастлив, творчески и здрав. Норми, забрани и закони не са ни нужни, просто оценките са във всеки от нас.

Полоний в „Хамлет“ поучава Лаерт: „Най-много от всичко: верен бъди на себе си.“ Сега ние говорим просто: бъди себе си! Този лозунг, по мнението на философа Tadeusz Kotarbiński може да бъде призив за отказ от  неестествеността в поведението, но също така може да означава – следвайте своите наклонности, навици, влечение, придържайки се  към собствените си правила, слушайте гласа на собствената си съвест.

Тук философът съветва да бъдете внимателни, защото влеченията биват глупави, наклонностите извратени, а  съвестта нечиста. „Учих се от  йезуитите, казва Динеш Д’Соуза – и един от моите учители казваше, че „да бъдеш себе си“ е  най-лошия съвет, който може да се даде на някои хора. Той беше прав: не трябва да се  предлага нещо подобно на  Чарлз Менсън (Charles Manson) или Хитлер „.

4. Да искаш- значи да можеш

Ако си представим за миг 100-те най-богати поляци,  скоро пред нас ще се появят седем или  осемзначни суми. А ако ние  достатъчно силно пожелаем да се издигнем в кариерата, скоро ще се озовем в директорското кресло. Звучи абсурдно, нали? Въпреки това много хора смятат, че е достатъчно да си представят  някое щастливо събитие, за да се увеличи вероятността от възникването му в реалния живот. Този метод те наричат ​​визуализация, или закона на привличането (милионите идват само при тези, които се чувстват в дълбините на душата си богати).

Shelley Taylor и Lien Pham от Университета на Калифорния изсипват върху главите на наивниците кофа студена вода. Визуализацията,  твърдят те, е абсолютно неефективна, защото ние по-силно се концентрираме върху резултатите, а не върху процеса за постигането на определено състояние. Изследователи изследвали   поведението на студентите по време на сесията.

Те мислили главно за купона, на който ще празнуват взетия изпит.  Така те идвали в прекрасно настроение, което се придружавало със спад в академичното усърдие. Други се фокусирали върху сложните стъпки, които водят към целта: вземане на всички изпити. Това, наистина,  не допринесло за по-доброто има настроение, но предизвиквало упорита работа. Лесно е да се отгатне кой  след няколко седмици щастливо е празнувал края на учебната година, и кой е  скърбял защото бил изгонен от университета.

Мирослав Конкел (Mirosław Konkel)
  Oще по темата:

 

Скаларни оръжия: земетресения, урагани, цунами, замръзване, горещини, заболявания, контрол на съзнанието, четене на мисли…

1. Вероятен сценарий за скаларна война Следното може да ви се стори като научна фантастика, но скаларните оръжия са били изобретени през 1904 г. от югославския имигрант и гений Никола… Continue reading „Скаларни оръжия: земетресения, урагани, цунами, замръзване, горещини, заболявания, контрол на съзнанието, четене на мисли…“

 

Зловещ филм разказва как месото oт магазините бавно, но сигурно ни убива (видео)

Малко хора се замислят защо месото в магазините винаги има толкова нежно- розов цвят. А трябва! Всъщност става дума за един смъртоносен химикал – натриев нитрит (Е 250) – хранителна… Continue reading „Зловещ филм разказва как месото oт магазините бавно, но сигурно ни убива (видео)“

Силата на словото лекува и убива

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *