Стивън Хокинг: Аз знам какво е имало преди Големия взрив (видео)

Британският физик и популяризатор на науката Стивън Хокинг в програмата StarTalk отговори на въпрос за това, какво е съществувало преди Големия взрив и появата на Вселената.

– Нищо не е съществувало – отвърна Хокинг. Позовавайки се на общата теория на относителността на Айнщайн, той обясни, че според него пространството и времето формират пространствено-времеви континуум, който се деформира под въздействието на масата и енергията.

Хокинг обясни, че се придържа към евклидовия подход към квантовата гравитация.

„В него, обичайното, реално време, се заменя с мнимо време, което се държи като четвъртата посока на пространството“, каза ученият.

„Според евклидовия подход историята на Вселената в мнимо време представлява изкривена повърхност в четири измерения – нещо като повърхността на Земята“, добави Хокинг.

Според него, той с американският физик Джеймс Хартл, са формулирали предположението за отсъствието на граници, според които граничното състояние на Вселената е, че тя няма граници.

По този начин, според Хокинг, началото на Вселената може да бъде представено като Южния полюс на Земята – като точка, в която действат обичайните закони на физиката.

– Няма нищо по-южно от Южния полюс, не имало нищо преди Големия взрив – заключава физикът.

Още по темата:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *