Мистериозният и огромен астероид Оумуамуа внезапно изчезна!

Международен екип от учени не успя да открие мистериозния астероид Oumuamua в тази точка на космоса, в която според изчисленията трябва да е сега.

Докладът за работата е публикуван в списание Astrophysical Journal, а накратко за него се разказва на сайта на Харвард-Смитсонианския център за астрофизика (САЩ).
Пурообразният обект, който получи хавайското име „Oumuamua“ (в превод – „разузнавач“), беше открит преди около година.

Първоначално той бе класифицирана като астероид или комета. Учените бяха изненадани от липсата на гравитационна връзка със Слънчевата система, която пресича. В резултат Oumuamua бе регистриран като първият космически обект, който е с произход извън нашата планетна система.

Учените проведоха ново изследване, използвайки камерaтa IRAC на инфрачервения телескоп Spitzer. Тя e била насочена в посоката, където е трябвало да бъде Оумуамуа. Но 30 часа непрекъснати наблюдения не показват нищо. Обектът не е бил забелязан.

Някои резултати все пак има – учените посочват липсата на прах и газ в изследваната област на космоса. Това потвърждава хипотезата, че Oumuamua не е комета, в противен случай щеше да даде инфрачервен сигнал.

Те също така са изчислили, че дължината на този астероид е най-малко 240 метра. Но според други изследователи, той може да достига на дължина 725 метра до един километър.

Според авторите на отчета, обектът не може да бъде намерен, тъй като той вече се е отдалечил на разстояние, недостъпно за телескопите. Затова засега няма как да бъде разкрита тайната му.

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Още по темата:

  •  

Загадката на Oumuamua: Странен астероид или „Пратеник“ на извънземна цивилизация – 1 (видео)

В края на ноември 2017 г. астрономическите обсерватории на Хавай развълнуваха целия свят със странна новина. Оказва се, че на  19 октомври в Слънчевата система е навлязла огромна, много удължена… Continue reading „Загадката на Oumuamua: Странен астероид или „Пратеник“ на извънземна цивилизация – 1 (видео)“

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *