Учените доказаха: Този, който мисли твърде много, умира по – рано!

„Преди това учените изхождаха от постановката, че умствената активност влияе положително на продължителността на живота. Но ново проучване, проведено от учени от Харвард, показва, че у тези, които мислят много, продължителността на живота  намалява“, съобщава германското издание Focus.

Резултатите от изследванията си учените са публикували в списание Nature.

„Докато силната невронна активност намалява продължителността на живота, слабата невронна активност вероятно помага да живеете по-дълго. (…)

Това според учените е свързано с протеин, наречен REST, който потиска мозъчната активност (…). Учените изследвали мозъчните проби на хора, починали на възраст между 60 и 100 години, и открили: ниската концентрация на REST протеина в мозъка води до по-ранна смърт.

Ако този протеин присъства в по-висока концентрация, продължителността на живота се увеличава. Така че при хората, живели сто години, в мозъчните клетки било открито повече количество от белтъка REST, отколкото в клетките на хора, починали на 60-70 години“, се казва в статията.

„В момента учените вече се замислят дали въз основа на подобни заключения е възможно да се разработи лекарство, което да удължава живота“, съобщава „Фокус“.

„Идеята, че можете да активирате REST и да забавите стареенето на човек, е много вълнуваща“, казва съавторът на изследването Моника Колайково.

бел. прев. Всъщност тези учени емпирично са доказали поговорката, която всички знаем:
Който много знае – бързо остарява!

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Учени: Човек има втори мозък и той се намира на … доста неподходящо място

Вие четете тези думи, защото имате мозък в главата си. Знаете ли обаче, че имате и още един мозък? Иронията е, че той се намира  в,  привидно, доста неподходящото място.… Continue reading „Учени: Човек има втори мозък и той се намира на … доста неподходящо място“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

One thought on “Учените доказаха: Този, който мисли твърде много, умира по – рано!

  1. „Така че при хората, живели сто години, в мозъчните клетки било открито повече количество от белтъка REST“ А може би точно поради факта че са живели по дълго се е натрупал толкова белтък в резултат на по дългият им живот и забавяне на мисловните процеси да не кажем старческо оглупяване ?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *