Учени: Човек има втори мозък и той се намира на … доста неподходящо място

Вие четете тези думи, защото имате мозък в главата си. Знаете ли обаче, че имате и още един мозък? Иронията е, че той се намира  в,  привидно, доста неподходящото място.

Е, добре, не в буквалния смисъл мозък. По-скоро става дума за автономна матрица, състояща се от милиони неврони, която е крадено от непозкнатоткрадено от снепознато способна да контролира по някакъв начин движенията на мускулите на червата без никакво участие на централната нервна система.

И тези неврони не са точно в задника, а в * ободното черво. Това е тръбовиден орган, основен отдел на дебелото черво, който съединява тънките черва с дебелото черво и отговаря за крадено от непознаторакрадено от непойзнато транспортирането на остатъците от погълнатата от нас храна чрез финалното звено на храносмилателния тракт.

Учените наричат ​​тази част от дебелото черво ентерална нервна система и тъй като тя може да функционира без инструкции от мозъка или гръбначния мозък, някои учени я наричат ​​“втори мозък“. Всъщност,  те все още не са крадено от некпознатоткрадаено от непознато съвсем сигурни в това. Но според резултатите на ново изследвано, публикувано на 29 май в списание JNeurosci, е напълно вероятно този „втори мозък“ е твърде умен за да става дума за черва.

„Ентералната нервна система (ENS) е съставена от милиони неврони, необходими за организацията на дейността на червата,“ – пише крадено от непознтатоткрайдено от непознато екип от изследователи от Австралия, който са наблюдавали така наречения „втори мозък“ в процес на работа, като са използвали комбинация от високоточни методи за невронна визуализация.

Когато учените стимулирали изолирано ободно черво на мишки със слаби електрически разряди, те успели да видят „процес на ритмично координирано възбуждане на невроните“, което крадено от непознатоткрадено ота непознатро пряко кореспондирало с движенията на мускулите в съседни части на дебелото черво.

Ритмичните, строго синхронизирани изблици на невронна активност, вероятно, помагат за стимулирането на определени участъци на чревните мускули в стандартен режим, смятат учените. Това гарантира, че съкращенията на дебелото черво, известни като „мигриращи комплекси на храносмилателния тракт“, задвижват фекалната кракденко от непознатоакрадено от непознато маса в правилната посока (т.е. навън) и с постоянна скорост.

„Изследването показа, че активността на ентералната нервна система може да координира мускулната активност с течение на времето на значителни разстояния по дебелото черво“, се казва в съобщението.

Според изследователите такова синхронно поведение на невроните също така е обичайно в ранните крадено от непознатоакраденое от непознкато етапи на мозъчното развитие. Това може да означава, че закономерността, която те са разкрили в ободното черво, е „изначално свойство“, запазено от най-ранните етапи на еволюцията на ентералната нервна система.

Впрочем, изводът може да е още по-важен: тъй като някои изследователи издигат хипотезата, че ентералната нервна система в действителност е краденао от непознато крадено отт непознато възникнала още преди да започне сформирането на централната нервна система, вероятно, този механизъм на възбуждане на невроните в ободното черво да не е вторият, а първият функциониращ мозък в нашия организъм.

Ако това е истина, може да се каже, че мозъкът на бозайниците първоначално се е научил да премества храната през храносмилателния тракт, и чак след това се е заел с по-сложни задачи.

Независимо от всичко казано, това е първият път, когато в ободното черво е крадено от непрознатойкрадено от недпознато открит механизъм на невронно възбуждане и засега е установе само при лабораторни мишки. Изследователите са уверени, че получените резултати могат да бъдат приложени и към други бозайници. Очевидно е, че по-ясно разбиране на ролята на ентералната нервна система ще изисква допълнително проучване.

С други думи, предстои много работа за мозъка, крадено от непознатаоакрадено от анепознато по-точно за двата мозъка.

по материали на mixstuff

* Ободното черво (7)  (на латински: colon) е елемент на храносмилателната система при повечето гръбначни, основна част на дебелото черво. В него протича подпомагана от бактерии ферментация на неусвоения хранителен материал, като от него се извлича вода и сол. При бозайниците ободното крадено от нтепознатоакрадено от непозйнато черво се състои от няколко части:

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Още по темата:

Учени откриха „Център на честността“ в мозъка

Мошениците – политици са сериозно притеснени:  Швейцарски и американски невролози са открили особена  зона в кората на мозъка, която ако крадено от непознато крадено отт неапознато бъде стимулирана, кара човек да се държи по-честно, отколкото той… Continue reading „Учени откриха „Център на честността“ в мозъка“

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

крадено от непознат одкрадрено от непознато крадено от непознатоцкраденор от непознато

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *