Мистерията на гигантската мъртва зона в Тихия океан (видео)

В южната част на Тихия океан, с координати 48 ° 52 ′ ю.ш. и 123 ° 23 ′ з.д. се намира условна точка, максимално отдалечена от всяка суша. Най-близкият обитаван „терен“ е Международната космическа станция, разположена на разстояние 400 км, а най-близката земя – необитаемият атол Дюси * – се намира на 2688 км.

Този участък се нарича Океанският полюс на недостъпността, или точката Немо (Point Nemo) – в чест на капитана от романите на Жул Верн. Тoй е „сърцето“ на Южно-Тихоокеанския цикъл (SPG) – една от петте гигантски системи на течения в океаните. Тук огромни водни маси се въртят в кръг, почти без да контактуват с други водни маси поради налягане и температура. Водата практически не съдържа хранителни вещества, но нивата на ултравиолет са по-високи от други места на планетата. Поради тази причина представители на фауната, с изключение на бактериите, не се срещат в Точката Немо.

Това е много интересно място за изследвания, а наскоро учени от Института по морска микробиология Макс Планк отчете резултатите от шестседмична експедиция. Тя се проведе от декември 2015 г. до януари 2016 г. на германския изследователски кораб FS Sonne. Биолозите са подбрали микробни популации на дълбочина от 20 до 5000 метра, използвайки нова система за анализ, която позволява да се идентифицират органични проби само за 35 часа.

Оказало се, че 20 основни бактериални вида са доминиращи: това са главно организми, които се намират в други системи на циркулация. Но общият брой бактерии е с една трета по-малко, отколкото в теченията на Атлантическия океан. В момента това е „най-ниският брой клетки, измерени някога в повърхностните води на океана на цялата Земя“, казват биолозите.

Една от популациите, AEGEAN-169, поднесла изненада: в предишни проучвания е била открита на дълбочина 500 и повече метра, докато сега  се била  преместила в повърхностните води. Учените смятат, че това показва интересна потенциална адаптация към води с ниска биологична продуктивност в условия на висока слънчева осветеност.

Научната работа е потвърдила, че SPG е уникално   местообитание. От една страна, ниската концентрация на хранителни вещества ограничава растежа на специализирани организми; но от друга страна, най-силните популации въпреки това се адаптират към екстремни физически и химически условия.

* Остров Дюси е необитаем атол на островите Питкерн. Той се намира на 575 километра източно от остров Питкерн и на 300 километра източно от остров Хендерсън и има обща площ от 1,5 квадратни мили, която включва лагуната. Дълъг е 1,5 мили, измерен от североизток до югозапад и широк около 1 миля.

nat-geo

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Какво изплаши сеизмолозите? Тайнствен мощен грохот в Индийския океан разтревожи целия свят!

Учени са засекли на дъното на Индийския океан мощен грохот с неизвестен произход. Силни сеизмични вълни са се излъчвали от неизвестния източник цели 20 минути. Центърът на мистериозния шум се… Continue reading „Какво изплаши сеизмолозите? Тайнствен мощен грохот в Индийския океан разтревожи целия свят!“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *