Тръмп отказа да се присъедини към инициативата на СЗО за ваксина срещу коронавируса

САЩ отказаха да се присъединят към глобалната инициатива на СЗО за ускоряване на разработването, производството и дистрибуцията на лекарства и ваксини срещу COVID-19.

Това съобщи прессекретарят на мисията на САЩ при СЗО, съобщава Ройтерс.

„Няма да има официално участие на САЩ“, каза той в отговор на запитване на агенцията. „Очакваме с нетърпение да научим повече за тази инициатива в подкрепа на международното сътрудничество за разработване на ваксина срещу COVID-19, да научим възможно най-скоро.“

В петък СЗО обяви старта на глобална инициатива за ускоряване на разработването на лекарства и ваксина срещу коронавируса. В конференцията участваха, наред с другите, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. САЩ не участваха в онлайн конференцията, пише Гласът на Америка.

„Изправени сме пред обща заплаха, която може да бъде преодоляна само с общи усилия“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. – Опитът показва, че дори да имаме средства, те не винаги са равномерно достъпни за всички. Не можем да позволим това да се случи. „

През 2009 г., по време на пандемията H1N1, богатите страни успяха да закупят ваксината по-бързо и в по-големи количества. Сега СЗО работи, за да гарантира, че този път по време на пандемия ваксината ще достъпна за всички, които се нуждаят от нея.

По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че спира финансирането на Световната здравна организация, в която САЩ са най-големият донор. По-късно държавният секретар Майк Помпео добави, че е   възможно САЩ никога да не възстановят финансирането на СЗО.

ЗАБРАНЕНО ЗА КОПИРАНЕ САМО ЗА  thebulgariantimes.com!!!

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

 

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *