Ако не можете да ви благодарите за тези 7 неща, 2021 година ще бъде трудна за вас

Лошите времена доказват, че има и добри времена

Миналата година беше твърде сложна. Пандемия. Конфликти. Безпрецедентни икономически трудности. Не е изненадващо, че някои хора не успяха да отговорят на въпроса за какво могат да бъдат благодарни на 2020 г.

Резултатът от такива размишления е списък от 7 причини за благодарност, които ще видите по-долу. За някои от тези неща повечето хора дори не се замислят.

Ако започнете да практикувате благодарност с тази рецепта, много е вероятни 2021 да бъде много по-добра година за вас, независимо какво ще се случи.

Защото способността да се изразява искрена благодарност е една от основните тайни на успешния и щастлив живот.

Така че нека да започнем.

1. Бъдете признателни за това, че сте живи.

Започнете от този пункт. Толкова е лесно, колкото i да забравите за него. Вие сте живи! Сега! Не е ли страхотно?

Само си представете всички онези невероятни неща, които биха могли да ви попречат да се родите. Затова бъдете благодарни, че родителите ви са се срещнали. За това, че родителите ви са се срещнали навреме. Бъдете благодарни за всичко, което се e случило.

Ние не само сме родени – ние сме родени през 20 или 21 век и се разхождаме с малки устройства в джобовете си, които могат да ни дадат достъп до цялото човешко знание.

Това са наистина страхотни времена.

И въпреки че планетата е дом на над 7 милиарда души, това не прави такъв подарък по-малко уникален. За това, че сте живи си струва да бъдете благодарни.

2. Бъдете благодарни за болката и скръбта.

Стоп! За болка и скръб? Що за списък е това?

Точно. Научете се да бъдете благодарни за болката и скръбта.

Ето две причини. Първо, само добрите отношения могат да ни донесат щастие и удовлетворение. И всяка добра връзка се гради на разбиране. Ако не сте запознати с болката и тъгата, никога не можете да разберете някой друг човек.

Втората причина? Болката и тъгата водят до растеж.

Изводът е – да се учите, растете и вървите напред, като същевременно елиминирате източниците на болка в живота си.

Болката и мъката водят до страдание. В тях няма нищо забавно. Но ако се научите да сте благодарни за тях, то в крайна сметка щастието ще ви сполети.

3. Бъдете благодарни за вашите нужди.

Първо, бъдете благодарни за всички удовлетворени нужди.

Имате ли дом? Храна? Убежище? Защита от дъжд и сняг? Честито. Погрижили сте се за основното ниво на пирамидата на Маслоу. Много е лесно да се научим да изразяваме благодарност за това, въпреки че забравяме да го направим.

Много по-трудно е да бъдете благодарни за неудовлетворени нужди, които понякога причиняват болка и тъга.

Именно те запалват огъня в нас и ни мотивират да бъдем креативни. Именно те ни вдигат от леглото сутрин в дни, когато просто искаме да си поспим.

Нямате нужди? Нямате никакво нужди? Това означава, че няма да има изобретения и открития (в края на краищата те са генерирани от нужда).

Бъдете благодарни за прогреса и нуждите, които го правят възможен.

4. Бъдете благодарни за прошката.

Всеки може да се прецака. Всички ние понякога трябва да искаме прошка. И всички ние имаме своя собствена причина да бъдем благодарни, че сме простени.

Какво ще кажете за оценката на собствената ви способност да прощавате?

Вие сте човек и други хора са ви наранили. Може би дори тези, на които държите, са ви наранили. И тази болка е била силна.

Умението да прощавате и да продължите напред ще ви попречи да разрушите отношенията, които цените. В противен случай те не биха били жизнеспособни.

Ето защо способността ви да прощавате е дар, за който трябва да сте благодарни.

5. Бъдете благодарни за грешките си.

Не е лошо, а? Грешки. Да, имахте много.

Но „правилните“ грешки (когато не сте спечелили нищо и не сте загубили нищо) са знак за амбиция. Освен това са чудесен източник на знания. Така получавате възможност не само да се поучите от допуснатите грешки, но и как да правите грешки.

Научавате от какво да се страхувате и от какво не. Понякога осъзнавате, че всъщност няма от какво да се страхувате. Получавате още един шанс, докато продължавате да опитвате.

Направете грешка, но не забравяйте, че вашият провал не е краят на историята.

Бъдете благодарни за способността ви да напишете следващата глава от живота си, за преживяванията и неуспехите, които ви връщат отново на празния лист.

6. Бъдете благодарни за хората около вас.

Животът ни е нещо повече от сбор от всичките ни взаимоотношения. Затова се научете да бъдете благодарни за хората във вашия живот: членовете на вашето семейство, приятели, колеги. Вашите съученици. Вашите приятели. Ако сте лидер –  то за вашите служители, членове на екипа и клиенти.

Това, което ще прочетете по-нататък, ще бъде доста предизвикателно, но си струва да се научите да бъдете благодарни за вашите конкуренти и съперници – дори за враговете ви, ако имате такива (тези, които ви карат да страдате или събуждат само най-лошото във вас). Такива взаимоотношения също са източници на знания. В тях придобивате разбиране. В живота получавате само това, което си струва да оцените.

И докато все още не сме приключили, трябва да се добавят и животните към този списък: домашни любимци, ако имате такива. Тези връзки също са много важни и достойни за благодарност.

7. Бъдете благодарни за надежда и вяра.

Тази година предизвикателна ли беше? Да. Но, вероятно, тези трудности са ви дали надежда.

Как? Ако изминалата година е била особено трудна, то следващата трябва да е по-добра.

Въпросът не е да се омаловажат най-големите трудности и болки, с които са се сблъскали някои хора през 2020 г. Целта е да осъзнаем, че надеждата включва много неща, лошите времена доказват съществуването на добри времена.

И вярата върви ръка за ръка с надеждата. Не, изобщо няма да цитираме Библията тук. Надеждата и вярата обаче вървят ръка за ръка. Те са предпоставки за оптимизъм. А оптимисти са тези, които постигат голям успех в живота.

Затова се научете да бъдете благодарни както за първото, така и за второто. И погледнете с надежда към 2021 година.

***

Вероятно имате други, по-показателни примери за „причини за благодарност“, които можете да добавите към този списък. Надяваме се да ги споделите.

econet

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *