Хиляди извънземни цивилизации могат да ни наблюдават в момента

Астрономи са изчислили от колко далечни планети биха могли да ни видят с достъпните ни сега технологии, – съобщава австрийското издание на Der Standard.

Лиза Калтенегер е изследовател на екзопланети в университета Корнел в Итака, Ню Йорк. Там тя ръководи института „Карл Сейгън“, чиято основна мисия е да намира обитаеми планети и луни извън нашата слънчева система.

Екзопланетите са планети, които се въртят около друга звезда, а не около Слънцето, уточнява изданието.

Учените отдавна предполагат, че екзопланети съществуват, но е невероятно трудно да се докаже това, тъй като те отразяват много по-малко светлина от техните протозвезди. Въпреки това, колкото по-дълго учените търсят извънземни светове, толкова по-продуктивни са техните търсения. Така към 1 март, според данни на американската космическа агенция НАСА, има 4352 потвърдени екзопланети и 5765 потенциални екзопланети.

Калтенегер е специализиран в своите изследвания върху специални екзопланети: планети в обитаемата зона, където теоретично е възможен живот. Възможно е във Вселената да има много обитаеми планети, казва тя, но ние не знаем дали животът винаги възниква, когато има възможности за това.

За да разберат дали наистина има планети на планети, потенциално подходящи за живот, учените търсят т. нар. Биоподписи. Става дума за специални молекули в атмосферата, появата на които може да се обясни само със съществуването на живи същества, а, например, не чрез геологични процеси като вулкани. Принципът на изследването се основава на откритието, направено от Алберт Айнщайн, според което светлината взаимодейства с материята. Различните молекули реагират на определени светлинни честоти – и тогава те отсъстват в светлината, която се улавя от мощни телескопи.

„Наскоро Калтенегер, заедно с колегите, зададе в една от публикациите въпроса на колко обитаеми екзопланети би било възможно да се открие живот на Земята с помощта на биоподписи. Учените предположиха, че потенциалните извънземни цивилизации имат на разположение същите технологии, които ние ще използваме през следващите години, като космическия телескоп Джеймс Уеб и Изключително големия телескоп.

Отговор: 1000 далечни цивилизации биха могли да ни открият с технологии, които ще се появят в близко бъдеще.

Благодарение на това изследване можем да „вплетем“ нашата Земя в целия космос“, казва Калтенегер. Изследването на екзопланетите постоянно разкрива пропуски в знанията за нашия собствен свят, казва тя. Не знаем как се е развил животът на Земята, нито какво е подтикнало това развитие.

„Използвайки примера на екзопланети от земен тип, бихме могли да наблюдаваме колко бързо се развива животът там и как продължава развитието там“, казва изследователят.

Източник: Der Standard

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *