Признаци на живот са открити на спътник на Сатурн

Автоматичната междупланетна станция „Касини-Хюйгенс“, преминавайки над спътника на Сатурн, Енцелад, е установила изпускането на пара от пукнатини в ледената кора, които много приличат на тези, изригващи от геотермални извори на дъното на океаните на Земята.

Водород, въглероден диоксид, азот и малък процент метан са открити в гейзерите, се казва в проучване, публикувано на страниците на Nature Astronomy.

Присъствието на метан в течности повдигна много въпроси у френските планетолози. Те не могат да разберат какъв неизвестен процес произвеждат газ в такива количества. Учените предполагат, че неизвестна биологична форма на живот може да е източникът на метана.

Изследователите смятат, че за да се отговори на този въпрос, е необходимо да се изпрати друга мисия със съответното оборудване до луната на Сатурн, но това може да отнеме години.

Засега астрофизиците нямат друг избор, освен да използват методите на математическо моделиране, които показаха възможността за присъствие на биологичен живот на Енцелад. Той може да бъде разположена под дебел слой вечен лед, под който има огромен океан и където може да присъстват необходимите съставки за живот.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *