Нов вирус заплашва да убие пчелите по целия свят

Нов вирус може да унищожи популациите на медоносните пчели по света

Това казва Робърт Пакстън, професор в катедрата по обща зоология в университета Хале-Витенберг, според Newsweek.

Според биолога „нов, силно заразен вариант убива пчелите по-бързо“. Той причинява тежки увреждания на крилата на насекомите, поради което те не могат да летят. Вирусът се разпространява от паразитните акари Varroa, които се считат за една от най-големите заплахи за медоносните пчели в света.

Тези акари навлизат в кошерите и се размножават чрез снасяне на яйца върху какавиди.

Ако не се открие и лекува рано, популацията на акарите може да се увеличи до такава степен, че кошерът загива от болести и деформации, причинени от паразити.

„Нашият анализ потвърждава, че новият вариант на вируса вече е доминиращ в Европа. Разпространението му по света е само въпрос на време“, предупреди Пакстън за глобалното изчезване на насекомите. Както уточни ученият, вирусът вече се е „установил на всички континенти, с изключение на Австралия“.

По-рано стана известно, че една от основните причини за масовото изчезване на насекомите е Ел Ниньо (Южната осцилация). Естествените колебания в температурите на повърхностните води в екваториалния Тих океан оказват значително влияние върху продължителните засушавания и горските пожари по цялата планета. В комбинация с разрушаването на амазонските екосистеми, причинено от човешка дейност, включително обезлесяването, това е намалило повече от наполовина броя на торните бръмбари в региона.

 

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *