Тази снимка обиколи целия свят и не остави никого безразличен

Вероятно няма нито един потребител в мрежата, който да не я е срещал поне веднъж. Кой би могъл да си помисли, но тази снимка е на 35 години.

1987 г., град Забша в Полша.

Снимката показва момента след 23-часова операция по трансплантация на сърце. Представете си само 23 часа в най-силно  напрежение на ръцете, краката и цялото тяло, защото една малка грешка може да струва живота на пациента.

А по това време все още няма  високо прецизно оборудване, което да контролира работата на лекарите. Операцията е извършена от висококвалифициран специалист, полският кардиохирург Збигнев Релига.

На снимката той седи много уморен и гледа индикаторите – как работи новото сърце на пациента. Дни след операцията той продължава да чувства голяма отговорност. Ако се вгледате внимателно, отляво в далечния ъгъл спи умореният му помощник.

Снимката така предава какво се случва в операционната зала, че изглежда, сякаш сте били там. Човекът, който лежи на операционната маса, е учителят Тадейш Житкевич.

През 1987 г. получава остра сърдечна недостатъчност, като по това време вече има три инфаркта. Той вече е на около 60 години и всички лекари, към които се обърнал за помощ, потвърдили, че на тази възраст е възможно и да не издържи толкова сложна операция.

Но Житкевич вече не може да ходи и затова пише на д-р Релига. Само три фрази: „Аз съм учител. Имам болно сърце. Моля за помощ.” – и лекарят се съгласява да му помогне.

„Моля, заповядайте“ – отговорил му лекарят.

Операцията е успешна.

Учителят живее още 30 години след нея и напуска този свят от старост на 91, надживявайки опериращия го лекар. Това се случва през септември 2017 г.

Д-р Збигнев Релига живя 70 години и почина през 2009 г.

Разбира се, има добри лекари, има и не много добри.

Но има и такива, за които смело може да се каже „Бог насочва ръката му“ …

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *