Учени: Цивилизацията, каквато я познаваме сега, е към своя край

В навечерието на Нова година няколко учени от Станфорд участваха в програма „60 минути“ на Скот Пели по CBS, за да обсъдят глобалната криза с масовото измиране. Спойлер: никой нямаше добри новини.

Тони Барноски, биолог от Станфорд, чиято работа е свързана с използването на вкаменелости за картографиране на промените в екосистемите с течение на времето, каза пред CBS, че според неговите изследвания скоростта на изчезване днес е около 100 пъти по-бърза от скоростта, която обикновено се наблюдава в четиримилиардната история на живота на Земята.

Тази бърза загуба на видове означава, че Земята в момента преживява най-лошото събитие за масово измиране след динозаврите, каза Барноски. И въпреки че самата Земя многократно се е възстановявала от масови измирания, по-голямата част от живите организми, които са съществували на нашата планета по това време, не са се възстановили.

За съжаление ние, хората, или поне атрибутите на нашата технологична цивилизация, може би сме едни от измиращите.

„Аз и по-голямата част от моите колеги смятаме, че всичко е свършило за нас“, каза на Пели колегата на Барноски от Станфорд – Пол Ерлих, който също се появи в шоуто, „следващите няколко десетилетия ще бъдат краят на цивилизацията, с която сме свикнали. „

Тази мрачна реалност, според изследователите, означава, че дори ако хората успеят да оцелеят в едно или друго качество, масивните ефекти от масовото изчезване, включително унищожаване на местообитания, прекъсване на естествената хранителна верига, безплодие на почвата и други, ще доведат до разпадането на съвременното човешко общество.

„Бих казал, че е твърде много се говори за това, че убиваме планетата, защото планетата ще се оправи“, казва Барноски. „Това, което правим, е да убиваме начина си на живот.

С други думи? Ако хората не променят радикално пътя си, то хаосът, който сеем на планетата, ще рефлектира много неприятно върху самите нас. Това е мрачно предупреждение, но е споделяно и от други експерти.

Струва си да се отбележи, че Ерлих е нещо като икона на пренаселеността и масовото изчезване. Той публикува Population Bomb, една от първите съвременни книги за опасностите от свръхразвитието на хората и растежа на населението, още през 1968 г., и беше смятан за паникьор заради противоречивите прогнози, които направи по онова време. Въпреки че не всички негови противоречиви прогнози се сбъднаха, две големи – че парниковите газове ще разтопят полярните ледени шапки и че човечеството ще започне да унищожава дивата природа – несъмнено се сбъднаха оттогава. И, за съжаление, неговата обосновка за реализацията на тези събития, изглежда потискащо позната.

Според Ерлих проблемът е „твърде много хора, твърде много потребление и мания за растеж“ – реалност, която малцина биха оспорили, и че не показва някакви значими признаци на забавяне.

„Човечеството е неустойчиво. За да поддържаме нашия начин на живот за цялата планета, ще ни трябват още пет планети“, каза Ерлих на своя събеседник.

„Не е ясно откъде ще дойдат.“

„Ресурсите, които ще са необходими, системите, които ни поддържат живи, това разбира се е биоразнообразието, което унищожаваме“, добави 90-годишният изследовател.
„Човечеството е много заето да седи на клон, който самото то все по-настървено реже.“

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *