Мощно слънчево изригване блокира късовълновите радиопредавания в Тихия океан

Слънчево изригване със средна интензивност прекъсна късовълновите радиокомуникации над Тихия океан вечерта на 7 февруари. Изригването произхожда от слънчевото петно ​​AR3213, което в момента е обърнато към Земята.

AR3213 е масивно слънчево петно, което обхваща 100 000 км на повърхността на Слънцето. То е достатъчно голямо, за да побере осем планети с размерите на Земята. На 7 февруари от него имаше слънчево изригване от клас М, което беше регистрирано от обсерваторията на НАСА.

Според Spaceweather.com това събитие е предизвикало срив на късовълновите комуникации приблизително в 18:07 ET (23:07 GMT).

Според прогнозите на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA), вероятността от по-нататъшни изригвания от клас М вече е нараснала до 55 процента.

Слънчевото петно ​​AR3213 също е обърнато към Земята и има 15% шанс то да произведе изригване от клас X с по-висок интензитет.

Слънчевите петна са области с висока сила на магнитното поле, които могат временно да спрат процеса на конвекция на повърхността на Слънцето. Това води до значително намаляване на температурата в района, което го прави по-тъмен, когато се гледа от Земята, откъдето идва и името слънчеви петна.

Учените са наблюдавали слънчеви петна от векове и са установили, че техният брой се увеличава, когато Слънцето наближава пика на своя слънчев цикъл. С всеки цикъл, който трае 11 години, за да завърши, слънчевите полюси се обръщат в своя пик, придружен от много слънчеви изригвания и изхвърляния на коронарна маса.

Слънчевите изригвания са изригвания на електромагнитно лъчение, причинени от внезапно освобождаване на енергия, съхранявана в магнитни полета. Това кара материала на повърхността на Слънцето да се нагрява до милиони градуси за кратък период, излъчвайки радиация, варираща от радио до гама лъчи.

Атмосферата на Земята поглъща по-голямата част от радиацията от слънчевите изригвания. Въпреки това, интензивната енергия от слънчеви изригвания със среден до висок интензитет може да унищожи молекули в горните слоеве на атмосферата, които се използват за радиокомуникации и навигация.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *