Слънцето побесня? Аномалната активност на звездатa през 2023 г. озадачи учените

От началото на 2023 г. се наблюдава безпрецедентен скок на слънчевата активност. Докато за цялата 2022 г. учените са регистрирали само 7 изригвания с най-висок бал X (а през 2021 г. – общо 3), към средата на този февруари те вече са 5!

Друго свръхмощно изригване, също класифицирано като клас X, се случи на 3 март. Това доведе до факта, че радиоразпръскването на къси вълни изчезна в Америка за известно време. Според учените в момента увеличението на слънчевата активност надвишава прогнозираните стойности с 20-30%. Възможно е този слънчев цикъл (25-ти в цялата история на наблюдения) да бъде белязан от изключително силни изригвания и мощни геомагнитни бури.

В последните дни на зимата на планетата бушува силна магнитна буря, продължила повече от денонощие. Тя започна около 22:00 часа на 26 февруари и затихна около 6:00 часа сутринта на 28 февруари. По отношение на интензитета това събитие не е рекордно, но въпреки това е оценено като едно от най-силните през последните години.

Бурята имаше планетарен характер, а причината за нея бяха две големи слънчеви изригвания, случили се последователно в нощта на 25 февруари и в нощта на 26 февруари. Първо, ехото от експлозията от първата светкавица достигна до Земята, след това, в рамките на един ден, втората. Според уебсайта на Лабораторията по слънчева астрономия на Института за космически изследвания на Руската академия на науките и Института по слънчево-земна физика на Сибирския клон на Руската академия на науките, въздействието на тази буря върху човешкото здраве и биологичните обекти беше ограничено, въпреки че зависеше от индивидуалната чувствителност.

„Възможно е влошаване на сателитните комуникации и сателитните навигационни сигнали. Долната граница на зоната на полярното сияние може да падне до ширина от 60 градуса “, предупредиха учените.

Слънчевото изригване е експлозивно освобождаване на енергия от повърхността на Слънцето.

Изригването често е придружено от изхвърляне на материя от слънчевата корона – плазма. И ако светлината след нея достига до Земята само за 8,5 минути, то плазмените облаци летят до нас два-три дни. И след като долетят, те започват да нарушават магнитното поле на планетата, което се отразява на самочувствието на хората и работата на определени видове оборудване.

Рискът от инсулти и инфаркти се повишава с 19%

Трябва да се отбележи, че науката все още няма надеждни данни за влиянието на слънчевата активност и геомагнитните бури върху човешкото здраве, а терминът „метеочувствителност“ („метеорологична зависимост“) не се признава от лекарите като заболяване. Въпреки това има изследвания, които показват възможна връзка между тези космически явления и сърдечно-съдовите заболявания.

Например, служители на Оксфордския университет са анализирали слънчевата активност в продължение на 23 години и са установили, че след мощни изригвания вероятността от инсулти и инфаркти се увеличава с 19%. Те също така забелязаха, че рискът от нарушения на кръвообращението в мозъка се увеличава с 27% и психичните заболявания, свързани с повишени нива на агресия и тревожност, се изострят.

Но фактът за въздействието на слънчевата активност върху технологиите и част от оборудването е извън съмнение. Геомагнитните бури карат атмосферата на Земята да се „раздуе“ и да стане по-дебела. Поради това сателитите и МКС се забавят, а освен това заредените частици на слънчевия вятър са в състояние да извадят орбиталните космически кораби от строя.

Наземното оборудване също страда. През март 1989 г. се случи една от най-силните геомагнитни бури в човешката история. Тогава в канадската провинция Квебек електрозахранването спря за 9 часа, високочестотните радиокомуникации отказаха по целия свят и се виждаха полярни сияния (те показват възбуждането на йоносферата – горната част на земната атмосфера) в Мексико и Крим.

И накрая, смущението на магнитното поле на планетата може да повлияе на навигацията и безопасността на кораби и самолети. Факт е, че сигналът за геолокация, който се насочва от спътника към потребителя (навигатор на море или самолет), пресича йоносферата и когато се възбуди, сигналът се разпръсква. Грешката в навигацията в този случай може да достигне 100 метра. За самолети в някои ситуации (например при гъста мъгла) това може да бъде фатално.

37 хиляди изригвания за 11 години

Учените отдавна знаят, че активността на Слънцето се променя на цикли. Тяхната продължителност е приблизително 11 години. Средно по време на един такъв цикъл Земята преживява 600 магнитни бури. А на Слънцето през тези 11 години има около 37 хиляди изригвания.

esoreiter

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *