НАСА откри на Марс странни дюни с формата на почти идеални полукълба

Изключително необичайни дюни бяха заснети на повърхността на Марс в рамките на програма на НАСА, която изучава процеса на топене на ледовете на Червената планета в края на зимата.

Учените са открили дюни под формата на почти идеални полукълба, чиито стръмни склонове са обърнати към местния юг.

Учените от Университета на Аризона управляват камерата High-Resolution Imaging Experiment (HiRise), монтирана на космическия кораб Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), който прави изображения от орбитата на Марс от 2006 г.

Колекцията от изображения беше използвана, за да се оцени как ледът на повърхността на Марс се оттегля и топи с приближаването на местната пролет. Изображенията на дюните са направени, когато MRO е преминал на височина от около 300 км над повърхността на Марс, разделителната способност на камерата е около 25 см на пиксел.

Това е само един от обектите, които се наблюдават с помощта на камерата HiRise. Електрониката с висока разделителна способност работи, откакто MRO спускаемият модул достигна Марс през 2006 г. и започна да прави първите снимки на пясъчните дюни.

Селекция от изображения на дюните през марсианската година, продължила 687 земни дни, позволи на учените да проследят тяхното движение, дюните се движат около планетата със скорост от около 1 метър на марсианска година.

Камерата засне дюни с много форми и размери, което позволява да се научи повече за времето на Червената планета. Освен това HiRise също така помага за изучаването на подобни на марсиански ледници структури и пукнатини по повърхността им чрез анализиране на колекции от изображения и осигуряване на известна представа за марсианското минало.

На 21 декември 2010 г. основната мисия MRO приключи 5 години и 6 месеца след изстрелването й на 12 август 2005 г. Новите изображения показват, че дори 12 години след края на мисия оборудване като HiRise може да предоставя важна и интересна информация.

източник: Space

Снимки: NASA/JPL-Caltech/UArizona

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *